Kinder-openluchtspel Alice in wonderland

16 jun 2018 - 14:39

Alice valt in haar eigen droom en daarin moet ze proberen om alle dromen te beschermen. Ze kan dat alleen doen door angsten te overwinnen. En dat is ook de boodschap van het stuk; durf te dromen. We dromen zoveel, maar we doen het niet. Bekijk je angst om ze uit te voeren in de ogen en jaag je dromen achterna. Alice in wonderland is geen kopie van de bekende films, maar een geheel eigen versie waarin de schrijver Peter Sijbenga het publiek meeneemt in de absurde fantasiewereld van Alice.

Verslaggever: Johanna Brinkman

In de droom van Alice is niets gewoon. Ze komt in gekke hoedenmaker tegen en gaat de strijd aan met een boze rode koningin. Alice, gespeeld door Mette van der Eems, moet verschillende opdrachten doen. Als ze bij de laatste opdracht is moet ze de Tsjantelkwak doden. Ja, de Tsjantelkwak! En als dat slaagd, verandert Onderland in Wonderland. Maar om dat voorelkoaar te krijgen, moet ze snel zijn. De rode koningin vindt dat er koppen moete rollen, en zeker dat van Alice...

Foto: Omrop Fryslân

De rode koningin

De rode koningin was een onschuldig meisje dat op een gegeven moment van wat ergs beschuldigd werd. Daarom vindt ze nu dat alles waar moet zijn. Ze houdt alleen maar van de waarheid en dromen zijn stom. Dromen zijn er om stuk te maken. In Onderland heeft ze de macht en die wil ze niet kwijtraken aan Alice en de Wonderlanders.

Foto: Omrop Fryslân

Een grote droom

Nog nooit in de historie van het kinder-openluchtspel zijn er zoveel personages op het podium te zien. Van de 36 kinderen die meedoen, hebben dertig een rol. Er gebeurt constant wat nieuws, waardoor je als kijker de hele tijd verwonderd wordt en de fantasie de vrije loop kunt laten. De kinderen brengen poppen tot leven en soms lijkt een scène niet te kloppen. Maar alles is mogelijk, want Alice in Wonderland is één grote droom.

We hebben alle vrijheid om alles wat we grappig vinden in het stuk te verwerken. Ook al klopt het voor geen meter, in de wereld van Alice kan alles.

Romke Gabe Draaijer, regisseur

Het decor is bijna een operettedecor, met enorme verschuifbare elementen, waardoor het decor dienend is aan de kinderen.

Sjoerd Blom, regisseur

Even wennen

Het was voor de kinderen in het begin wel wennen. Het stuk heeft in boel vreemde woorden en theatrale scènes. Ze kennen het stuk nu van binnen en buiten, waardoor het spel naar boven komt. De regisseurs vinden het mooi om te zien hoe de kinderen het stuk zichzelf eigen maken.

Foto: Omrop Fryslân

Ik vindt het een heel leuk stuk, vooral omdat het een beetje vreemd is. Maar ik ben zelf ook een beetje vreemd, dus het past wel bij mij.

De rode koningin, Mayte Veenstra
Foto: Omrop Fryslân

De groep was volgens Mayte eerst niet zo close. De kinderen uit groep 7 en 8 komen van verschillende basisscholen in Littenseradiel. Door nu langer met elkaar te repeteren en spelletjes te doen, komt de groep meer bij elkaar. Hedzer Seffinga doet voor de tweede keer mee en wil hierna verder met toneel. Hij vindt het vooral mooi om in dit stuk verschillende emoties te spelen. De ene keer is hij lief en de andere keer speelt hij de baas.

Boodschap

De wondere wereld van Alice laat niet alleen zien dat dromen kunnen uitkomen. Het stuk laat ook zien dat je in jezelf moet geloven en dat opgeven geen optie is. Ook al loopt het niet goed, door positief te blijven kom je verder. En zo kun je zelfs je grootste angsten overwinnen.

Speeldata

  • Donderdag 21 juni om 20.30 uur (première)
  • Zaterdag 23 juni om 20.30 uur
  • Zondag 24 juni om 15:30 uur
  • Woansdei 27 juny om 15:30 uur
  • Vrijdag 29 juni om 20:30 uur
  • Zaterdag 30 juni om 20:30 uur

Reservedata: 22 en 26 juni en 1 juli.

Alles weten over de openluchtspellen in Fryslân? Kijk dan op Omrop Fryslân's speciale openluchtspellensite. Hier vindt je exclusieve filmpjes, artikelen, nieuwsberichten en natuurlijk praktische informatie over de mooiste openluchtspellen van 2018.

(advertinsje)