Justitie: "Geen aanwijzingen voor misbruik in Nederland door sekstoerist"

16 jun 2018 - 13:41

Het Openbaar Ministerie heeft nog geen aanwijzingen dat de in Nepal voor kindersekstoerisme aangehouden man uit Makkinga (66) zich ook in Fryslân schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik. Dat zegt woordvoerder Jeichien de Graaff van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Justysje - Foto: Shutterstock.com

De verdachte is een kinderpsychiater. Hij was in zijn vak actief in Fryslân en Drenthe. Het Openbaar Ministerie is nu van plan om de ouders van eerdere patiënten van de man over de zaak te informeren, en om in contact met hen te treden. Ook onderzoekt justitie zogenaamde 'gegevensdragers' die de politie bij huiszoekingen in beslag heeft genomen.

Prioriteit

Het bestrijden van kindersekstoerisme is al een tijd een prioriteit voor justitie. Het wordt gedaan door een speciaal politieteam: 'Bestrijding kinderporno & kindersekstoerisme'. Dit wordt gedaan in samenwerking met de lokale politie en hulporganisatie Terre des Hommes.

Het beeld dat de gespecialiseerde politiemensen vaak zien is dat de verdachten zich alleen in verre landen schuldig maken aan kindermisbruik. Deze kinderen zitten vaak in 'kwetsbare situaties'. De Graaff sluit niet uit dat dit ook geldt voor de man uit Makkinga, maar daar wordt de zaak niet minder ernstig van. "We schrikken iedere keer bij zo'n melding. Justitie neemt dit hoog op", zegt ze. De kinderpsychiater zit op dit moment vast in Nepal op verdenking van kindermisbruik. Dat kan de man een celstraf van elf jaar opleveren.

Woordvoerder Jeichien de Graaff van het Openbaar Ministerie

Wurdfierder Jeichien de Graaff fan it landelik parket - Foto: Jeichien de Graaff
Trefwoorden: 
justitie Nepal sekstoerisme
(advertinsje)