Vis vangen kunnen ze wel, nu nog de jeugd binnenhengelen

16 jun 2018 - 12:54

Sportvisverenigingen zien het aantal jeugdleden al enkele jaren teruglopen. Om daar wat aan te veranderen organiseert Sportvisserij Fryslân drie evenementen waar de jeugd leert hoe ze het beste vis kunnen vangen. Zaterdag wordt de activiteit voor de eerste keer georganiseerd, dit gebeurt op de Grote Wielen bij Leeuwarden. Verschillende karpervissers, witvissers en roofvissers waren aanwezig om tips te geven aan kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 16 jaar.

Foto: Omrop Fryslân

Ze zitten allemaal achter de computer, spelletjes te spelen. Maar ze moeten gewoon eens een keer naar buiten toe. Dan zie je hoe mooi het vissen is.

Een van de deelnemers

Bijna 40 kinderen waren aanwezig bij het eerste evenement. De deelnemers krijgen demonstraties over hoe ze het beste vis kunnen vangen. En hoe je met die gevangen vis het beste kunt omgaan. Ook konden de jongeren het water op om zelf te ervaren hoe een dieptemeter werkt, of om zelf te zien hoe een frontroller het vissen makkelijker maakt.

"De wekker om vier uur, om dan rond vijf uur bij het water te zijn om te vissen. Dat is toch veel leuker dan gamen", zei een van de deelnemers.

Verslaggever Lennie Bronsveld bij het evenement

De afgelopen jaren neemt het aantal jeugdleden bij sportvisverenigingen af. Door evenementen te organiseren denkt de organisatie meer jeugdleden te krijgen. "Jongeren willen graag wat met elkaar doen. Op zo'n evenement zijn ze met een groep en dat stimuleert ze om later zelf weer het water op te gaan. Om samen weer een dikke vis te vangen."

Kinderen willen graag dat we dingen voor ze organiseren. Als ze niet meegenomen worden in de sport, dan gaan ze niet uit zichzelf vissen.

Tamme Smit - Sportvisserij Fryslân

In juli en september worden de evenementen in Wolvega en Sneek gehouden.

(advertinsje)
(advertinsje)