Friese verdachte kindersekstoerisme zit nog vast in Nepal

16 jun 2018 - 10:50

De Friese kinderpsychiater die donderdag in Nepal is aangehouden voor kindersekstoerisme zit nog vast in het land. De zaak wordt op dit moment onderzocht door de Nederlandse politie en justitie, maar het is nog niet duidelijk of de man ook wordt uitgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten.

In poster tsjin sekstoerisme op Schiphol - Foto: ANP

"In januari 2017 kwam de man voor het eerst in het vizier van ons team," vertelt Gideon van Aartsen van Terre des Hommes in een reactie op de aanhouding. "Hij werd gezien met een ongeveer 13-jarige jongen, waarmee hij dingen deed die verdacht waren. Later bleek dat de man zo'n drie keer per jaar naar Nepal reisde en daar met allerlei verschillende jongens werd gezien."

We zijn er niet tegen dat mannen gestraft worden in het land waar ze de feiten gepleegd hebben

Gideon van Aartsen, Terre des Hommes

De Nepalese politie werd door het team van Terre des Hommes gewaarschuwd. Waarna de Fries op heterdaad werd betrapt. Maar het is nog maar de vraag of de man in Nepal ook voor de eventuele andere zaken vervolgd kan worden. "In Nepal kunnen alleen zaken die zes maanden oud zijn vervolgd worden." Dit betekent dat eventuele andere zaken die de man hiervoor mogelijk zou hebben gedaan, niet behandeld of vervolgd kunnen worden.

Nederland of Nepal

De Nepalese slachtoffers worden door Terre des Hommes geholpen om psychisch met de zaak om te gaan. Ook worden ze gesteund op een weg naar een betere toekomst.

De man zit nog vast in Nepal, en het is nog niet duidelijk of hij wordt uitgeleverd aan de Nederlandse politie. Voor Van Aartsen is het om het even: "Wij zijn niet tegen het feit dat de mannen gestraft worden daar waar ze de feiten plegen. Daar is wat een strenger beleid dan hier in Nederland."

Trefwoorden: 
justitie Terre des Hommes
(advertinsje)