Omrop TIP: Tinco Lycklama á Nijeholt

16 jun 2018 - 08:37

Tinco Martinus Lycklama à Nijeholt (Beetsterzwaag, 9 juli 1837 - Cannes, 7 december 1900) was een Friese Jonkheer, avonturier, socialite en een van de eerste oriëntalisten in Nederland. Zondag in Fryslân DOK zijn levensverhaal.

Tinco Lycklama à Nijeholt - Foto: Omrop Fryslân

Toen hij 28 jaar was, maakte Tinco Lycklama à Nijeholt een ontdekkingsreis naar het Midden Oosten. Deze reis duurde zo'n drie jaar, waarna hij zich in Cannes vestigde en aldaar een vierdelig boek schreef over zijn ervaringen. Ook had hij een unieke verzameling oosterse schilderijen en andere dingen, die hij in 1877 aan het stadsbestuur van Cannes schonk. Het werd de basis van het tegenwoordige stadsmuseum van die stad.

Beetsterzwaag

Nu, meer dan een eeuw na zijn dood, komt een deel van die unieke archeologische verzameling uit Cannes naar Beetsterzwaag om daar tentoongesteld te worden. Programmamaker Bart Kingma schets in Fryslân DOK een beeld van het levensverhaal van deze bijzondere Friese avonturier.

De Fryslân DOK documentaire 'Tinco Lycklama à Nijeholt' is op zondag 17 juni om 17:00 uur (en daarna ieder uur vanaf 18:00) te zien op Omrop Fryslân TV.

(advertinsje)