Hoe laat je een bedrijf groeien? Printbedrijf Probo in Dokkum laat het zien

15 jun 2018 - 20:14

Geconcentreerd gaan de 300 medewerkers van Probo in Dokkum door waar ze voor zijn aangenomen: het printen van metersgrote doeken, posters, dozen en behang, ook al staan 1200 klanten hen tijdens een open dag op de vingers te kijken. Die klanten zijn bijvoorbeeld designbedrijven, reclamebureau's en interieurarchitecten. Zij weten Probo te vinden, omdat de Dokkumers snel kunnen leveren, zo zegt directeur René de Heij. "Per dag gaan hier 20.000 files door het bedrijf, allemaal geautomatiseerd."

Nu gebeurt dat nog in acht productiehallen, maar dat moeten er nog veel meer worden. "Wij groeien 30 à 35 procent per jaar en ik denk dat we dat de komende jaren ook blijven doen", zo zegt De Heij. De bouwvergunning voor de volgende bedrijfsuitbreiding wordt na de zomer alweer ingediend bij de gemeente. Het past helemaal bij de geschiedenis van Probo. In 2001 werd het bedrijf opgericht. In 2005 werketn er 10 mensen. Op dit moment zijn dat er al 300, dertig keer zoveel dus.

Verslaggever Jan Dirk de Haan was bij Probo

Probo zit sinds 2010 op een bedrijventerrein aan de westkant van Dokkum - Foto: Omrop Fryslân

We zien meer mogelijkheden en kansen dan dat we tijd hebben

René de Heij, directeur Probo Dokkum

Maar wat kan Probo in Dokkum nu wel, wat de concurrentie niet kan? Anderen kunnen toch ook wel een printer plaatsen? De Heij: "Ik denk dat het niet over machines alleen gaat. Je hebt gelijk als je zegt dat iedereen wel een printer neer kan zetten. Bij ons gaat het om de logistiek. Hoe zorg je dat je al die opdrachten in korte tijd goed kunt drukken en inpakken? Daar zit onze kracht."

Nu al kan Probo drukken op 200 verschillende materialen en dat moeten er nog meer worden. "We zien meer mogelijkheden en kansen dan dat we tijd hebben."

Op een grote machine wordt geprint en losgesneden van een rol - Foto: Omrop Fryslân

Een van de 1200 uitgenodigde klanten is Johan Oolders. Hij heeft een bedrijf voor reclameborden en belettering in Midwolda. Hij kiest voor Probo voor de snelheid van leveren. Hij is onder de indruk van wat hij ziet op de open dag: "Het is fantastisch wat je hier ziet, alles geautomatiseerd, er komt bijna geen hand meer aan te pas. Het is onvoorstelbaar."

Trefwoorden: 
Probo Dokkum
(advertinsje)