Fysk Sjongersgala multiculti - Omrop Fryslân zendt het uit

15 jun 2018 - 19:45

Het Friese lied centraal in een chique en knus galaconcert: dat is het Frysk Sjongers Gala. Op zichzelf is dat concept al uniek, maar de organisatie doet er dit jaar nog een schepje bovenop met een multiculturele opzet. Op zaterdag 24 november vindt alweer de zevende editie van het gala plaats in de Lawei in Drachten. Dit jaar neemt Omrop Fryslân dat spektakel op en zendt het het aan het einde van dit jaar, in de kerstvakantie, uit op televisie.

Voor die gelegenheid spraken wij met organisatoren van het gala en zangers die zich hard maken voor het Friese lied en de cultuur: Griet Wiersma en Piter Wilkens.

Dit jaar vindt de 7e editie van het Frysk Sjongers Gala plaats. Hoe is het Gala ontstaan?

"De wens om een concert, waarvan het Friese lied zoveel mogelijk centraal staat voor een publiek van liefhebber te houden, bestond al langere tijd. Een ode aan het Friese lied en de Friese muziek, waar de artiesten zo goed mogelijk tot hun recht zouden komen; een chique en knus galaconcert. Geen dorpsfeest- of feesttentensfeer, maar wel feest! Volledig in het Fries of in een Friese spreektaal, met een sortiment aan Friese artiesten en muzikanten. Het Friese lied, de Friese muziek, verdient dat en er is ook genoeg belangstelling voor en vaak zelfs behoefte aan. Dat bleek wel, want alle concerten waren meteen uitverkocht!"

Piter en Griet, hoe zouden jullie het Frysk Sjongers Gala willen omschrijven?

"Als Stichting Frysk Sjongers Gala willen wij het Friese lied in de breedste zin laten horen en meenemen naar de toekomst. Zo leveren wij een bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van de Friese taal en cultuur, met de beste muzikanten die Fryslân te bieden heeft en op een mooie locatie. Ieder jaar zorgen wij voor een andere samenstelling, maar elke editie gaat het natuurlijk weer om een nieuwsgierig programma rondom het Friese lied."

Een mix van oud en vertrouwd, nieuw en verrassend, muzikale uitstapjes, gewone en ongewone arrangementen. En, multicultureel.

Piter Wilkens

Wat maakt het Fries Sjongers Gala zo bijzonder voor jullie?

"Er is niet geen vergelijkbaar programma. Dat is er ook nooit geweest, het is uniek. Ons Gala spreekt een groot publiek aan en biedt tegelijkertijd podiumkunst van hoge kwaliteit. Van kleine luisterliedjes met alleen gitaar- of pianobegeleiding, tot breed gearrangeerde uitvoeringen met band en orkest. Het oude, rijke repertoire van het Friese lied kan aan bod komen, maar er moet voor het gala ook ruimte zijn voor nieuwe lieden en jong talent. Dat maakt het uniek. Het publiek is van alle leeftijden, met uiteenlopende achtergronden en toch op de Gala-avonden zo verbonden met elkaar door de meest toegankelijke Friese cultuurvorm: het Friese lied."

Het Gala is breder dan alleen 'Fries'; waaruit blijkt dat dit jaar?

"Dit jaar worden artiesten uitgenodigd die al lang in Fryslân wonen, maar een andere culturele achtergrond hebben. Zuid-Amerikaans, Afrikaans, Oost-Europees, ga zo maar door. Ook dit is heel bijzonder, omdat het nooit eerder is gedaan. Dat alles moet zorgen voor prachtige cross-overs en duetten, zowel op het gebied van taal als muziek."

Is het al bekend welke artiesten er op zullen treden?

"Wij zijn nog druk bezig met het programma. Zoals elk jaar kunnen mensen in ieder geval optredens van Gurbe Douwstra, Anneke Douma, Piter Wilkens en mijzelf verwachten", vertelt Griet. "Verder zijn wij nog bezig met een verrassend nieuw en jong talent en komt Denise Rivera met een surprise-act."

(advertinsje)