Blokkade Sint-intocht in oktober inhoudelijk voor de rechter; drie getuigen toegevoegd aan de lijst

15 jun 2018 - 14:23

Voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak over de blokkade van de A7 bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum, zijn in oktober vier zittingsdagen ingepland. Dat zal zijn op 8, 9, 11 en 12 oktober. Dat werd vrijdagmiddag besloten na de regiezitting in de rechtbank in Leeuwarden. Daar is ook vastgesteld dat drie getuigen aan de lijst worden toegevoegd, die in oktober worden gehoord.

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

In totaal worden 34 Friezen tussen de 20 en 60 jaar verdacht van het blokkeren van de A7 bij Joure, op 18 november vorig jaar. Zij parkeerden hun auto op de weg. Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar ze wilden protesteren bij de intocht van Sinterklaas. Er ontstond een kilometerslange file op de A7. De demonstratie tegen Zwate Piet ging uiteindelijk niet door, na een noodbevel van de gemeente Dongeradeel.

Volgens het Openbaar Ministerie zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van de demonstratie zelf wordt de blokkeerders aangerekend. Een vrouw wordt ook verdacht van opruiing, omdat ze op Facebook had opgeroepen tot de blokkade.

Politie-agent

Er kwamen vrijdag alleen onderzoekswensen aan bod. Er werd niet inhoudelijk op de zaak ingegaan, dat gebeurt dus pas in oktober. Advocaat Tjalling van der Goot, die 33 verdachten bijstaat, deed vrijdag het verzoek om een politie-agent te horen die voor de dag van de blokkade opdracht zou hebben gegeven om de Facebook-oproep te verwijderen. De vrouw heeft dit gedaan, waardoor de verdenking tegen de vrouw moet vervallen, vindt Van der Goot. De rechtbank ging akkoord met deze wens.

Locoburgemeester

Daarnaast wordt ook de locoburgemeester Pytsje de Graaf van Dongeradeel gehoord, over het uiteindelijk verbieden van de anti-zwarte pieten-demonstratie. Volgens Van der Goot had Kick Out Zwarte Piet na de blokkade op de A7 nog de mogelijkheid om te demonstreren.

Spreekrecht Kick Out Zwarte Piet

Van der Goot vond ook dat Kick Out Zwarte Piet geen spreekrecht zou mogen krijgen bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, omdat zij geen slachtoffers zouden zijn. Dit verzoek heeft de rechter afgewezen. Ze mogen in oktober dus hun verhaal doen bij de rechter.

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

De publieke belangstelling was vrijdag groot. Buiten de rechtbank in Leeuwarden werden spandoeken getoond met teksten als 'Zwarte Piet discrimineert niet' en er werden flyers uitgedeeld.

(advertinsje)
(advertinsje)