Examens gehaald, en nu? Onzekere situatie voor zorg- en leerboerderij Lyts Tolsum

14 jun 2018 - 20:58

Drie leerlingen van zorg- en leerboerderij Lyts Tolsum bij Tzum hebben examens gedaan en ze zijn alle drie geslaagd voor VMBO TL, de oude mavo. Positief nieuws, maar op Lyts Tolsum weten ze nog steeds niet of de kinderen volgend schooljaar nog wel onderwijs kunnen krijgen.

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

De gemeenten, waar de, vaak autistische, jongeren vandaan komen, willen geen zorggeld besteden aan onderwijs. De beschikkingen worden volgende maand ingetrokken. Dus is het een onzekere tijd voor de jongeren. ''Vanwege bureaucratie van de gemeentes'', zegt eigenaar Ernst Rusticus. ''Dat ze onder die omstandigheden met succes examens hebben gedaan, is wel een prestatie'', vindt Rusticus.

Passend onderwijs is een mislukt experiment, vindt de Tweede Kamer, maar hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Ook niet voor Lyts Tolsum. Er zijn inmiddels wel gesprekken geweest tussen gemeente Waadhoeke, de Anna Maria Schurman-scholengemeenschap en consulenten. Die willen een zogenaamde Einsteinklasse opzetten: passend onderwijs voor kinderen met autisme.

Misschien is dat een lichtpuntje voor de jongeren van Lyts Tolsum, want daar zou ook plaats kunnen zijn voor deze categorie jongeren. Al met al kan de vlag uit, want een examen halen is natuurlijk een feestelijke aangelegenheid.

(Advertentie)
(Advertentie)