GGD komt met voorstellen voor gezondere levensstijl voor mensen met lagere opleiding

14 jun 2018 - 17:24

De GGD Fryslân wil mensen met een lagere opleiding ertoe aanzetten dat ze gezonder leven. Volgens de organisatie hebben lager opgeleiden gemiddeld negentien jaar langer last van lichamelijke kwaaltjes, psychische klachten en chronische ziektes, dan mensen met een hogere opleiding. Dat zou komen omdat de eerste categorie meer rookt, alcohol drinkt en dikker is.

Stopje mei smoke - Foto: Shutterstock.com

De GGD wil dit verschil in ongezonde jaren nu met minimaal vier jaar verminderen en presenteert daarvoor volgende week een plan van aanpak. Daarbij wordt vooral gekeken naar de levensstijl van de mensen en welke invloed het inkomen en de economische omstandigheden op de gezondheid hebben. Mensen in armoede zouden vaker naar drank of een sigaret grijpen, zo is het vermoeden van de GGD.

Onderzoeker Marijke Teeuw van GGD Fryslân

De GGD kan het niet alleen veranderen, zegt onderzoeker Marijke Teeuw van de GGD Fryslân. "Dat moet je met z'n allen doen." De GGD werkt daarvoor samen met gemeentes en andere organisaties. Ze kijken naar wat het individu kan veranderen en ook wat er in de omgeving kan zorgen voor een gezonder leven. Er wordt gekeken naar werk, woning, onderwijs en hoe je die omgeving kunt beïnvloeden. Dat het voor mensen bijvoorbeeld gemakkelijker wordt om naar school te fietsen in plaats van de kinderen met de auto te brengen.

Trefwoorden: 
GGD Fryslân
(advertinsje)
(advertinsje)