Test met 'slimme camera's' in het PM-kanaal tussen Grou en Terherne

14 jun 2018 - 14:12

Vanaf vrijdag staan er een maand lang slimme camera's langs het Prinses Margrietkanaal tussen Grou en Terherne, die de snelheid van de voorbijvarende schepen registreren. Ze worden daar neergezet door Rijkswaterstaat. De camera's moeten afwijkende situaties registreren, bijvoorbeeld te snel varende speedboten. De gegevens van de camera's worden gebruikt voor onderzoek, zodat in de toekomst de wisselwerking tussen vaarverkeer en het openen van bruggen beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Prinses Margrietkanaal - Foto: Hans Molema

De camera's worden niet gebruikt als 'flitspaal in het water', geeft Henk Voerman van Rijkswaterstaat aan. Dat kan namelijk niet. In tegenstelling tot het verkeer op de weg, kun je op het water alleen maar een boete uitschrijven als je de overtreding met eigen ogen hebt gezien. Een flitspaal is dus wettelijk niet toegestaan.

Henk Voerman van Rijkswaterstaat

Er is gekozen voor het water van het Prinses Margrietkanaal, omdat het hier vaak druk is met verschillende soorten waterverkeer, zoals beroepsvaart en recreatievaart.

LED-borden

Behalve de camera's, worden er ook LED-borden naast het water geplaatst, zodat je op het water direct kunt zien hoe hard je vaart. Hiermee moet de bewustwording op boten worden vergroot. Niet alleen voor de snelheid, maar ook voor het milieu. Ook op het water is minder hard varen beter voor het milieu. Schepen verbruiken dan minder diesel, zegt Voerman.

Tweede test

Het is niet de eerste keer dat er in Nederland slimme camera's worden ingezet op het water. Vorig jaar is het ook al eens geprobeerd bij het Hollands Diep en de Dordtse Kil in Zuid-Holland. Maar toen bleek dat de camera's nog niet nauwkeurig genoeg waren voor het registreren van schepen en de boottypes. Ook de kwaliteit van de beelden moest beter. Daar hebben ze bij Rijkswaterstaat nu aan gewerkt en nu wordt getest of het beter gaat.

(advertinsje)
(advertinsje)