Laatste hand aan nieuw Landbouwmuseum in Goutum

13 jun 2018 - 16:03

De boerderij staat er al meer dan 100 jaar, maar hij krijgt een nieuwe bestemming: het Landbouwmuseum. Van Earnewâld verhuist het naar Goutum. Het nieuwe onderkomen is een boerderij uit 1909, een ontwerp van de bekende Leeuwarder architect W.C. de Groot.

In het Fries Landbouwmuseum is een overzicht te zien van de landbouw in Fryslân van de prehistorie tot nu. De nadruk ligt op de afgelopen 100 jaar. De meeste spullen uit de collectie van het museum komen uit de twintigste eeuw; toen is er veel verzameld. In die tijd werd de zuivel van groot belang in onze provincie, voor het maatschappelijk leven en het cultuurlandschap. De agrarische sector was bepalend voor het Friese platteland. Vanaf de jaren '60 is tachtig procent van de landbouwgrond verdeeld door ruilverkaveling.

Het nieuwe landbouwmuseum is gevestigd in een bijzondere boerderij. Het ontwerp van stadsarchitect W.C. de Groot stamt uit 1909 en de boerderij was toen hypermodern. Op deze manier is ook het gebouw zelf onderdeel van het museum. Een van de pronkstukken is de opkamer, met een behang van Jugendstil tegels. De paardenbloem op de tegels heeft model gestaan voor het nieuwe logo van het Fries Landbouwmuseum.

(advertinsje)
(advertinsje)