Afscheid van de Salomon Levystrjitte

12 jun 2018 - 23:24

Nostalgische gevoelens bij oud-inwoners van de Salomon Levystrjitte in De Westereen bij het afbreken van de straat. Daarom komt er vrijdag een reünie. Klaske Ferwerda woonde als kind in de jaren vijftig en zestig in de straat, een echte volksbuurt waar nog een gemeenschapsgevoel was. Voor Klaske en oud-buurmeisje Nettie aanleiding om te proberen met zoveel mogelijk mensen vrijdag een mooi afscheid te organiseren. Nog een 'last goodbye', zegt Klaske. Met een wandeling en met foto's maken. Daarna uiteindelijk naar de bar Old Dutch voor een drankje.

Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Klaske heeft zeer warme herinneringen aan de straat. De mensen zorgden voor elkaar. De oudejaarsavonden waren altijd een groot feest met polonaises van huis naar huis.

Halverwege de jaren vijftig waren de huizen in de straat hypermodern voor die tijd. Ze waren de eersten met een douche. Andere inwoners van De Westereen gingen vaak nog naar het badhuis. Gekscherend commentaar was dan ook weleens dat de bewoners van de straat het hoog in de bol hadden.

De reünie is vrijdagmiddag vanaf 17.30 uur op het Marktplein in De Westereen.

De huizen gaan tussen nu en drie weken echt tegen de vlakte.

Klaske Ferwerda uitgebreider aan het woord over de Salomon Levystrjitte

Klaske Ferwerda heeft op haar Facebookpagina meer informatie over de reünie gezet.

Leeg huis in de straat - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer
(advertinsje)
(advertinsje)