Ondernemers laten zich informeren over gevolgen Brexit

12 jun 2018 - 22:53

1500 tot 2000 bedrijven in het noorden van Nederland gaan de gevolgen merken van de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Circa vijftig ondernemers lieten zich dinsdag op een bijeenkomst informeren over de gevolgen van de Brexit.

Bijeenkomst in hotel Tjaarda Oranjewoud - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

De Brexit kan voor allerlei bedrijven van invloed zijn, maar vooral de transportsector zal actie moeten ondernemen om de Brexit goed door te komen. Reizen van vrachtwagens kunnen bijvoorbeeld langer duren, omdat de douane weer wordt ingesteld. Ook zal er meer papierwerk bij te pas moeten komen. Maar ook andere bedrijven moeten zich goed voorbereiden op de Brexit.

Nog veel onduidelijk

Op de bijeenkomst van dinsdag, in hotel Tjaarda, werd duidelijk dat er eigenlijk nog weinig duidelijk is. Er wordt nog druk onderhandeld en de politiek is er nog lang niet uit. Bij de bijeenkomsten werd vooral alvast gewaarschuwd voor verschillende scenario's. De harde Brexit is daarin de meest vergaande. Daarnaast zijn nog verschillende andere mogelijkheden.

Doemscenario

Een van de aanwezige ondernemers op de bijeenkomst was Bowe de Vries van Nielsen-Massey Vanillas in Leeuwarden. Hij wilde graag meer weten over wat hij moet doen bij de Brexit. Het bedrijf dat handelt in vanille-extracten doet veel zaken in Engeland. Als het doemscenario uitkomt, zou het zomaar zo kunnen zijn dat slechts de helft van het bedrijf overblijft. Van de bijeenkomst werd hij niet veel wijzer. Maar er niet heengaan zegt hij, zou nog minder informatie geven. De komende tijd gaat hij toch maar verschillende scenario's doornemen.

De Brexit staat voor volgend jaar maart gepland.

Bowe de Vries, Guido Landheer en Roel van 't Veld over de gevolgen van de Brexit

(Advertentie)
(Advertentie)