Dorpen langs De Boarn vertellen hun geschiedenis in 'De Tocht'

12 jun 2018 - 21:57

De Tocht is een project van LF2018 dat een prachtig gebied van Fryslân onder de aandacht brengt: het stroomgebied van de rivier De Boarn, van het Koningsdiep bij Bakkeveen tot Jirnsum, waar De Boarn ooit is uitgekomen in de Middelzee. De bewoners van zes dorpen aan De Boarn vertellen hun geschiedenis op theatrale wijze.

Het publiek maakt de tocht per bus. Verslaggever Jaring Rispens heeft voor Omrop Fryslân een reportage gemaakt, met dronebeelden die De Boarn mooi laten zien.

Doarpen lâns De Boarn fertelle har skiednis yn 'De Tocht'

Er zijn zes dorpen waar De Tocht langs gaat. Bakkeveen was eertijds een wildernis van bos en moeras, berucht vanwege rondtrekkende rovers. Beetsterzwaag was de geboorteplaats van jonker Tinco Lycklama à Nijeholt, die het hogerop zocht in het flamboyante Cannes. De opstand in de turf in Nij Beets wordt door theatermaker Folkert Wesseling op levensechte wijze voor het voetlicht gebracht. In de achtste eeuw was Aldeboarn naast Dokkum de belangrijkste plaats in Fryslân, doordat het zo strategisch lag aan De Boarn. Akkrum is op de kaart gezet door Folkert Kuipers, die het als Frank Cooper maakte in Amerika. En het laatste dorp aan De Boarn is Jirnsum, waar de bewoners een bijnaam hebben gekregen: de Jirnsumer Katten.

De busreis langs De Boarn wordt vier maal afgelegd: op 9 en 10 juni en op 16 en 17 juni. Er was veel animo. Alle reizen zijn uitverkocht.

(Advertentie)
(Advertentie)