Fries roodbont kalfje uit Raerd heeft een naam gekregen

12 jun 2018 - 16:16

Omrop Fryslân volgt het leven van een Fries roodbont kalfje om zo aandacht te vragen voor het ras. Het stuk levend cultureel erfgoed van Fryslân dreigt uit te sterven door de nieuwe fosfaatregels. De Friese roodbonte koeien lopen al sinds de middeleeuwen in de Friese weilanden, maar nu zijn er nog maar 400 van in Nederland. De Stichting Roodbont Fries Vee maakt zich grote zorgen.

It Fryske readbûnte kealtsje krijt in namme

Het kalfje dat wij volgen, is op donderdag 19 april 2018 op de boerderij van Jaring Brunia in Raerd geboren. Brunia is veel bezig met de ouderwetse manier van het uitoefenen van het boerenbedrijf. Hij heeft nu tien zuivere Friese roodbonte koeien. Het gaat erg goed met het kalfje.

Omdat ze nog geen naam had, hebben wij mensen opgeroepen om suggesties in te sturen. Op de vraag naar wie het kalfje moest worden vernoemd, kregen we zo'n 140 verschillende namen. Uit al die namen, met de verhalen erachter, hebben wij een naam gekozen.

Ze groeit enorm. En ze eet, drinkt en poept goed. Vaak hebben kalfjes een beetje last van diarree, maar daar heeft dit kalfje geen last van. Ik ben erg tevreden.

Boer Jaring Brunia
Foto: Omrop Fryslân

En de naam van het kalfje is geworden... Jeltsje!

Karin Sloothaak heeft ons een mail gestuurd om het kalfje naar haar schoonmoeder Jeltsje te vernoemen. Jeltsje Koopsma is 57 jaar oud en opgegroeid op een boerderij met roodbonte koeien in Sintjohannesga. Jeltsje heeft iets met koeien, maar de roodbonte is toch echt wel haar favoriet. In haar huis heeft ze van alles van koeien. Beelden, schilderijen, hand- en theedoeken en zelfs een koeienpyjama. Karin heeft haar schoonmoeder verrast met een geboortekaartje in een fotolijstje, zodat ze altijd naar Jeltsje kan kijken.

Ik vind het zo bijzonder. Op de boerderij bij mijn vader is er nooit een kalfje naar mij vernoemd. En nu is er een Fries roodbont kalfje met mijn naam; Jeltsje.

Jeltsje Koopsma
Foto: Omrop Fryslân

Jeltsje heeft het kalfje ook al ontmoet. Ze mocht haar bij boer Jaring Brunia een mooie halsband omdoen en ze was erbij toen Jeltsje voor het eerst met de andere kalfjes naar buiten mocht. Na een paar bokkensprongen stonden de kalfjes in het land, waar ze tot de herfst blijven staan.

Foto: Omrop Fryslân

Ook in Groningen komen ze op voor de Friese roodbonte koeien.

Meer weten over de Friese roodbonte koe? En Jeltsje het kalfje volgen? Kijk dan op Omropfryslan.nl/kij.

(Advertentie)
(Advertentie)