Zeldzame F-104 Starfighter boven Leeuwarden

12 jun 2018 - 15:03

Wie goed heeft opgelet, heeft maandag boven Leeuwarden een doordringend geluid gehoord: dat van de CF-104D Starfighter uit Noorwegen. De F-104 Starfighter is de voorloper van de F-16 en werd in de jaren 60 door het 322 (Dutch) Squadron in gebruik genomen. Donderdag 14 juni viert 322 Squadron zijn 75-jarig jubileum op de vliegbasis van Leeuwarden. Speciaal daarom is de Starfighter nu eventjes in Fryslân.

De Starfighter - Foto: Gerke Arjen Hofstra

''Hij heeft zo'n kenmerkend geluid: het fluit, het jankt, het zuigt, dat is genieten'', zegt voorzitter van de Aviation Group Leeuwarden Joop de Groot in Muzyk yn Bedriuw. Volgens hem was het gisteren smoordruk op het spottersveld, met allemaal mensen die het aparte geluid sinds 1984 niet meer boven Nederland hadden gehoord, toen de laatste F-104 Starfighter Nederland uit vloog.

'Fantastisch dat het toestel weer vliegt'

Het is een zeldzaam vliegtuig weet De Groot te vertellen: ''Er is maar één van in Europa. In Noorwegen is een groep hobbyisten, die al jaren aan deze Starfighter sleutelt. Het is fantastisch dat ze het voor elkaar hebben gekregen dat het toestel weer vliegt. Eind vorig jaar hebben ze de eerste vlucht met dit toestel weer gemaakt: één van de piloten is een oud-starfighterpiloot."

Het jubileum van 322 Squadron donderdag is alleen toegankelijk voor genodigden. Een Belgische F-16 en het Nederlandse Fokker Four team zullen vliegen op deze dag.

Joop de Groot over de F-104 Starfighter in Muzyk yn Bedriuw

(Advertentie)
(Advertentie)