Maarten van der Weijden slaat het IJsselmeer over

12 jun 2018 - 11:20

Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden slaat in zijn trainingstocht van Amsterdam naar Leeuwarden het IJsselmeer over. De omstandigheden zijn te zwaar, zegt hij. En dat zou zijn voorbereiding op het zwemmen van de Elfstedentocht in augustus in gevaar kunnen brengen.

Tarieding 11stedenswimtocht - Foto: 11stedenzwemtocht

"Van Amsterdam naar Enkhuizen viel het echt wel tegen. Slecht weer, wind vanuit het noordoosten. Alles tegen. Het IJsselmeer, dat echt een klotsbak is. Vreselijk!" zegt Van der Weijden in een filmpje op zijn Facebookpagina. Daar kwam nog bij dat zijn kerntemperatuur zakte naar 35,1 graden. En volgens zijn medisch team is dat echt een absoluut minimum.

Met de boot

De trainingstocht is bedoeld om van alles te testen in de voorbereiding op de echte Elfstedentocht: het speciale pak, slapen op een vlot op het water, over sluizen heen getakeld worden en zwemmen in Fryslân. Dat zou hij allemaal op het spel zetten door op het IJsselmeer teveel van zichzelf te vragen. Daarom steekt hij het IJsselmeer nu over in een boot.

In Stavoren pakt Van der Weijden de draad weer op. Daar wordt de zwemmer met een kraan over de sluis heen getild, in een speciaal dolfijnennet.

(advertinsje)