Omwonenden verlaten boos hoorzitting onder verhaal gedeputeerde Kielstra

12 jun 2018 - 10:31
Kritische insprekers op tweede inspraakavond over windpark Nij Hiddum-Houw - Foto: Omrop Fryslân

Een derde van de aanwezigen is maandagavond op de tweede hoorzitting over Nij Hiddum-Houw boos weggelopen tijdens het verhaal van gedeputeerde Klaas Kielstra. De gedeputeerde wil dat Provinciale Staten eind deze maand gewoon een besluit nemen over het windpark van 42 megawatt. De boze insprekers kregen het gevoel dat ze voor niks hadden ingesproken. Sommigen van hen liepen met tranen in hun ogen de zaal uit.

Gedeputeerde Kielstra zei achteraf dat het hem wel 'had geraakt' dat zoveel mensen wegliepen tijdens zijn verhaal. ''Het geeft maar weer aan hoe emotioneel dit verhaal voor hen is.'' Maar de gedeputeerde kan niet anders voor zijn gevoel; hij geeft uitvoering aan eerder gemaakte afspraken. ''Bovendien hebben we de megawatts van Nij Hiddum-Houw nodig om te voldoen aan de afspraken met het Rijk. Als Nij Hiddum-Houw niet doorgaat, moet er op een andere plek een ander windpark komen. Of het Rijk legt ons plannen op, dat kan ook.''

De ergernis bij de aanwezigen liep langzaamaan op tijdens het verhaal van Kielstra. De gedeputeerde oordeelde positief over het werk van de omgevingsadviesraad voor Nij Hiddum-Houw, terwijl veel van de aanwezigen juist erg kritisch zijn over het werk van deze OAR, waar ze zich niet door vertegenwoordigd voelen.

Bij het verhaal van de gedeputeerde dat er geen aanleiding is om te denken dat een windpark gezondheidsrisico's met zich meebrengt, was voor sommige aanwezigen het geduld op. Zij hadden net uitgebreid ingesproken over gezondheidsrisico's en voelden zich niet serieus genomen door de gedeputeerde. Kielstra beriep zich bij zijn verhaal op studies van de RIVM en uitspraken van de Raad van State, terwijl de kritische insprekers zich beriepen op studies uit Denemarken. ''Wij hebben hier te maken met Nederlandse wetgeving. Ik ga af op de Raad van State en de RIVM.'' Onder begeleiding van een aantal beveiligers kon Kielstra probleemloos het provinciehuis verlaten. De discussie onder insprekers en Stateleden ging toen nog even door op de stoep van het provinciehuis.

Een deel van de mensen liep boos weg...

Reakjes Hiddum-Houw op de harksit

(Advertentie)
(Advertentie)