Gedeputeerde Kielstra wil windpark Nij Hiddum-Houw niet uitstellen

11 jun 2018 - 23:09

Gedeputeerde Staten voelen niets voor het uitstellen van het besluit over windpark Nij Hiddum-Houw. Gedeputeerde Klaas Kielstra zei dat maandag op de tweede inspraakavond over het windpark van 42 megawatt bij de kop van de Afsluitdijk.

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Bij elkaar hebben op twee avonden 48 insprekers zich uitgesproken tegen het plan voor negen windmolens van 200 meter hoog. Alleen de initiatiefnemers van het park zijn voor het plan. Een besluit over het plan uitstellen, betekent mogelijk dat de initiatiefnemers subsidie voor het park mislopen. Uitstel zal waarschijnlijk geen nieuwe informatie opleveren over het plan, waar al zes jaar over gesproken wordt.

Domweg nodig

Kielstra is ook kritisch over de mogelijkheid dat het plan wordt uitgesteld door Provinciale Staten. Hij houdt er rekening mee dat in dat geval het Rijk de regie over het realiseren van windenergie in Fryslân overneemt. "Wij hebben de megawatts van Nij Hiddum-Houw domweg nodig", zegt Kielstra.

De gedeputeerde zei ook dat volgens hem de omgevingsadviesraad OAR van Nij Hiddum-Houw goed heeft gefunctioneerd. Veel insprekers in de zaal waren dat niet met hem eens en lieten dat ook duidelijk blijken. Als gevolg van het windmolenpark zijn volgens Kielstra geen gezondheidsrisico's te verwachten. Kielstra beroept zich daarbij op eerdere uitspraken van de Raad van State. Verschillende insprekers uit de streek zien dit toch anders. Zij houden rekening met gezondheidsproblemen als gevolg van Nij Hiddum-Houw.

(advertinsje)
(advertinsje)