Spitse speelt haar 150ste interland in Fryslân: "Speciaal moment"

11 jun 2018 - 21:46

Sherida Spitse speelt dinsdag een wel heel speciale interland met de Nederlandse voetbalvrouwen. Het wordt haar 150e interland bij de Oranjevrouwen. De wedstrijd wordt ook nog eens gespeeld in Fryslân, namelijk in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Daar speelt Nederland de kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije.

Sherida Spitse traint in het Abe Lenstra Stadion - Foto: Omrop Fryslân

Heel bijzonder dat het in Heerenveen is.

Sherida Spitse over haar 150ste interland

Sneek loopt uit

Dat de wedstrijd ook nog eens in 'haar' Fryslân gespeeld wordt, is voor Spitse helemaal mooi: "Dat is heel leuk en een speciaal moment. Het is bijzonder dat het in Heerenveen is. Ik kijk ernaar uit." Er komen veel familieleden en vrienden uit Sneek naar de wedstrijd. Spitse weet al waar ze naartoe moet, voor het geval dat ze een doelpunt maakt. "Ze zitten in vak 2. En in vak 11 zitten ook nog een paar uit Sneek", glimt Spitse. Sinds januari speelt de middenvelder weer in het buitenland. Voor de tweede keer heeft ze de overstap gemaakt naar Noorwegen, waar het niveau van de competitie hoger ligt dan in Nederland. Het bevalt haar en haar familie - vriendin Jolien en zoontje Jens - goed: "Ik heb het erg naar mijn zin. We hebben het top voor mekaar."

Belangrijke speelster

Spitse is voor bondscoach Sarina Wiegman altijd een van de eerste namen die ze invult op het opstellingsformulier. "Ze is een heel ervaren speler, de regelaar van het team. In het veld is ze een echte leider. Ze heeft een belangrijke rol." Wiegman speelde zelf 104 interlands voor het Nederlands elftal. Daar zit Spitse dus al een stuk boven. Wiegman is trots op het jubileum, dat Spitse dinsdagavond viert. "Het is een geweldig aantal. Voor haar is het zo mooi dat het hier mag in haar eigen omgeving. Supermooi!"

Het is een geweldig aantal. Supermooi!

Bondscoach Sarina Wiegman over het jubileum van Spitse

Plaatsing voor het WK

Nederland heeft tegen Slowakije een goed resultaat nodig, om plaatsing voor het WK Voetbal in 2019 in eigen hand te houden. Op dit moment staat Oranje bovenaan in de poule met zestien punten uit zes wedstrijden. De grootste concurrent is Noorwegen, dat tweede staat met twaalf punten uit vijf wedstrijden. Na de zomer speelt Nederland nog tegen Noorwegen, maar eerst dus thuis tegen Slowakije. Dat mag niet al te grote problemen opleveren voor Nederland; de Slowaken staan laatste in de groep met nul punten.

Foppe de Haan

De Nederlandse voetbalvrouwen trainden maandag in het Abe Lenstra Stadion. Ze werden verrast door Foppe de Haan, die aan het begin van de training het veld op kwam. Alle vrouwen kregen een dikke knuffel of een paar zoenen van De Haan, die een jaar lang assistent-trainer was van de Oranjevrouwen. Met de vrouwen werd De Haan Europees Kampioen in de zomer van 2017. Bondscoach Wiegman heeft regelmatig contact met De Haan: "We doen af en toe een bakje koffie om te bespreken hoe het ervoor staat. Hij houdt het wel bij hoor."

Het is een mooie kans om het Abe Lenstra Stadion vol te krijgen.

Erik Kofman van SC Heerenveen

SC Heerenveen

Bij dit soort kwalificatiewedstrijden zijn er strenge eisen, waar de organiserende club zich aan moet houden. Dat geldt ook voor SC Heerenveen. Alle sponsoruitingen in het Abe Lenstra Stadion zijn afgeplakt door oranje doeken met daarop de sponsoren van de voetbalbond KNVB. Ook zijn er ruimtes in het stadion anders ingericht. Zo moet er bijvoorbeeld een hokje zijn voor de dopingcontrole.

Het levert Heerenveen financieel ook nog iets op, zo vertelt Erik Hofman van de club. "De KNVB huurt het stadion van ons. En wij doen de kaartverkoop van de businessruimtes in het stadion." Heerenveen is al vanaf februari bezig met de voorbereidingen voor de wedstrijd tussen Nederland en Slowakije. "Dan begint het balletje te rollen. Er moet heel veel gebeuren. Maar het is een mooie kans om het stadion vol te krijgen", zegt Kofman.

(advertinsje)