Wie, wat, waar: Het IFK Jeu de Pelote

11 jun 2018 - 20:52

Het kaatsen hoort bij Fryslân net als het pompeblêd en de Fryske dúmkes. Met kaatswedstrijden zoals de PC, de Freule en de bondspartij is het een traditionele sport die ook nu nog door veel mensen bekeken en beleefd wordt. In Easterlittens wordt echter ook een grote partij gespeeld, alleen gaat het hier niet om het bekende Friese kaatsspel, maar om Jeu de Pelote. Een wat minder bekend familielid van het kaatsen. Maar wat is dit nu precies, in hoeverre is het anders dan het kaatsen, wie speelt het, en waar komt het vandaan? Wij zochten het voor je uit!

Foto: Jaap Bonhof

Zoals de naam al een beetje aangeeft, komt het Jeu de Pelote oorspronkelijk niet uit Fryslân. Het is een variant van het kaatsen die het meeste gespeeld wordt in België en Noord-Frankrijk. Het wordt gespeeld op een smal veld, of op een stuk asfalt of gewoon op straat. In Easterlittens worden de wedstrijden van het Open Fries Kampioenschap gespeeld op het dorpsplein voor de kroeg, in het centrum van het dorp.

Andere regels en gebruiken

Het Jeu de Pelote wordt gespeeld met vijf spelers en niet met drie, zoals wij van het Friese spel gewend zijn. De speler die mag opslaan, gebruikt hierbij maar één hand. De zogenoemde 'opgooi' bij het kaatsen.

Als de bal bij het opslaan over het perk wordt geslagen, levert dat een direct punt op. Blijft de bal in het veld liggen of gaat het na een stuit over de zijlijn, dan komt er een kaats.

De puntentelling is hetzelfde als bij tennis: 15-30-40-eerst. Bij het Jeu de Pelote wint normaal gesproken het partuur dat als eerste 15 spellen heeft. Op het IFK gaat het in de eerste omlopen om wie het eerst 8 spellen heeft. In de finale is dat tien.

Omdat het veld smal is, wordt er veel gevraagd van de slagtechniek van de perkspelers. De bovenlijn is breder dan de voorlijn: 19 bij 7 meter. Het perk, dat bij Jeu de Pelote 'klein spel' heet, is 42 meter lang. Als vergelijking: bij het Fries spel is het perk 19 meter.

De bal is van kunststof en weegt 45 gram. Bij het Friese spel gebruiken ze een met haar gevulde leren bal van ongeveer 24 gram.

Het IFK 2018

Op het Open Fries Kampioenschap 2018 doen 28 teams mee. 24 daarvan spelen op maandag tot en met donderdag in de voorrondes.

Vrijdag begint dan de eerste omloop met de twaalf winnaars van de voorronde en de vier beste teams van afgelopen jaar (Leeuwarden, Easterlittens, Winsum en Easterein). De tweede omloop is op 19 en 20 juni, een dag later zijn de halve finales. De finale is op 22 juni.

Alle wedstrijden zijn op het dorpsplein in Easterlittens.

Trefwoorden: 
kaatsen Jeu de Pelote
(advertinsje)
(advertinsje)