Mannen uit Winsum zwemmen Elfstedentocht mee met Maarten van der Weijden

11 jun 2018 - 20:30

Olympisch kampioen Maarten van der Weijden zwemt van 18 tot 20 augustus langs de elf steden, een tocht van ruim 200 kilometer. Hij zwemt de tocht niet alleen, want met hem doen er nog heel veel andere deelnemers mee, zoals drie mannen uit Winsum.

Zo gaan Berthil Gruppen, Geert Dijkstra en Johannes Boersma uit Winsum ook het water in. "Wij hebben een keer een grote mond gehad door te zeggen dat wij van Easterlittens naar Winsum kunnen zwemmen, dat is ruim 2,5 kilometer, en dat lukte. Wij wilden daar graag meer mee doen. Toen kwam het nieuws van de Elfstedenzwemtocht, waar je mee kan zwemmen voor het goede doel."

Om geld in te zamelen voor het goede doel, onderzoek naar kanker, hebben de Winsumers het hele dorp mee. "Sommige mensen zien ons zwemmen in de vaart, en doneren spontaan", zegt Johannes Boersma. "Ook de verenigingen, het dorpshuis en de lokale supermarkt steunen ons. Zelf hebben wij wijn verkocht, op een markt, spullen verkocht die sommigen uit het dorp zelf gemaakt hebben. Zelfs de kinderen van de lagere school hebben meegeholpen om geld in te zamelen.

In het water zie je bijna niks, het water is troebel en lang niet zo helder als in het zwembad.

Johannes Boersma

De drie heren zijn van doel om in alle elf steden twee kilometer mee te zwemmen. Op de eerste dag zes keer, de tweede dag drie keer en ze sluiten de tocht af in Dokkum en Leeuwarden. Intussen hebben ze alle drie een speciaal pak en een bril aangeschaft. Ook een badmuts moet ervoor zorgen dat ze warm blijven in het water. " Zo kunnen we eerder in het jaar buiten trainen, dat vinden we mooier dan in het zwembad."

De drie mannen op de foto met Maarten van der Weijden - Foto: 11-stedenzwemmers Winsum

Maarten van der Weijden vertelt over zijn voorbereiding

Zwemmen in open water is wel wat anders dan in het zwembad. Johannes Boersma vertelt uit eigen ervaring wat je als deelnemer kunt verwachten.

Wat maakt het zwemmen in open water anders dan in het zwembad?

"In het water zie je bijna niets, het water is troebel en lang niet zo helder als in het zwembad. Bovendien staat er een stroming in het water, als de sluis bij Harlingen open is dan merken we dat meteen, dan moeten wij eerst een eind tegen de stroming in. Van de wind hebben we niet zoveel last, ook regen maakt niks uit, nat zijn we toch al."

Afgelopen winter hebben de mannen geoefend in het zwembad en vooral de focus gelegd op de techniek. Nu met het warmere weer kan er gewoon in het open water geoefend worden.

Hoe zien de boten jou?

"Wij zwemmen met ons drieën en houden het goed in de gaten. Wij zien de boten beter dan zij ons. Meestal zoeken wij ruim van te voren contact met de schipper om een aanvaring te voorkomen."

Welke uitrusting heb je nodig?

"Om te kunnen zwemmen, hebben we alle drie een speciaal pak aangeschaft. Dat houdt ons goed warm. Wij zwemmen met een badmuts op. Dat zorgt ervoor dat ons hoofd warm blijft. Zo raak je minder snel afgekoeld. Ook hebben we een duikbril op, dat is veel fijner aan de ogen."

Hoe zorg je ervoor dat je geen water inslikt?

"Op een clinic hebben we technieken geleerd om goed en snel te kunnen zwemmen, de ademhaling is het belangrijkste hierin. Wij zwemmen veel onder water met borstcrawl. Met de schoolslag moeten wij onder en boven water. Een van ons heeft weleens een beste slok water binnen gekregen, daar is hij even goed ziek van geweest. "

Hoe moet je omgaan met kramp?

"In het begin had ik daar weleens last van, dan schoot dat zo de kuit in. Door het pak blijf je een beetje drijven, dan draai ik mij op de rug om de kramp eruit te strekken. Je kan niet staan in de Frjentsjerter Feart. Rustig blijven is in zo'n situatie erg belangrijk."

Trefwoorden: 
Winsum zwemmen Elfsteden
(advertinsje)