Kleine wormpjes kunnen de Stellingwerven niet bevrijden van de eikenprocessierups

11 jun 2018 - 19:52

Na twee inspectieweken ziet het ernaar uit dat er in de Stellingwerven meer eikenprocessierupsen zijn dan vorig jaar. En dat terwijl er vorig jaar ook al veel meer rupsen zijn gevonden dan het jaar daarvoor.

Linten waarschuwen voor de eikenprocessierups op het fietspad tussen Boyl en Elslo - Foto: Lourens Looijenga

De gemeente Weststellingwerf heeft nu al 515 bomen gemarkeerd waar de rupsen in zitten. Dat is vergelijkbaar met het totale aantal van vorig jaar, maar nu zijn nog lang niet alle bomen onderzocht. In Ooststellingwerf lijkt het er ook op dat er meer eikenprocessierupsen zijn dan vorig jaar. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente

Microscopisch kleine wormpjes

Medewerkers van de gemeente Weststellingwerf bestrijden de rupsen preventief met microscopisch kleine wormpjes. De zogenoemde nematoden zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Ze kunnen alleen niet tegen UV-licht, en daarom worden de bomen 's avonds en 's nachts besproeid.

De zogenoemde brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor huidirritaties en ernstige jeuk, die wel twee weken kan aanhouden. Een rups heeft 700.000 van deze haartjes. Door de warmte van de afgelopen weken heeft de rups zich sneller ontwikkeld dan in andere jaren, en daardoor groeit de kans op overlast. Dat meldt het kenniscentrum van de universiteit in Wageningen.

(advertinsje)