Smaakt de melk van verschillende koeien ook anders?

11 jun 2018 - 17:15

Zit er smaakverschil in de melk van koeien? Dat zou je wel denken, nu het bedrijf TOP bv uit Wageningen een systeem ontwikkelt om het veehouders mogelijk te maken melk van koeien apart te pasteuriseren en te verkopen. Zo kunnen consumenten binnenkort melk kopen van hun eigen favoriete koe. Een fles melk van Afke 23, naast eentje van Baukje 14, met beide een heel andere smaak.

Om nu te zeggen, de melk van deze koe is lekkerder dan die van de ander? Nee, dat weet ik niet.

Johannes Kooistra, biologisch veehouder

Johannes Kooistra, biologisch veehouder uit Warstiens, gelooft zelf ook wel dat er smaakverschil in melk zit. "Ik denk wel dat als koeien buiten staan in de zomer, dat je dat proeft. Maar qua smaakverschil is het ook vooral wat de koe vreet. In de winter is dat vooral wintervoer dat anders ruikt en dan is de melk ook anders." Of de melk van de ene koe nu anders smaakt dan van de andere koe, die in dezelfde wei staat? "Dat durf ik niet zo te zeggen", zegt Kooistra. "Dan zou er gewoon meer onderzoek naar moeten worden gedaan."

Johannes Kooistra - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Kooistra loopt zelf nog niet warm om de melk van alle koeien apart aan consumenten te leveren. "Het geeft veel drukte, je moet dat wel willen. Voor iedere koe moet je er dan een speciale emmer onder houden. Er zijn boeren die wel huisverkoop van zuivel hebben. Ik denk dat het voor hen beter is, want zij hebben al mensen over de vloer."

Biologisch veehouder Johannes Kooistra uit Warstiens

(advertinsje)
(advertinsje)