Friese chauffeur is de veiligste van Nederland: "Geef elkaar de ruimte"

11 jun 2018 - 09:33

"Het voelt een beetje onwerkelijk allemaal", zo reageerde Johannes Ritsma toen hij dit weekeinde hoorde dat hij op de eerste editie van het NK Veiligste Chauffeur de winnaar was geworden. De inwoner van Surhuisterveen, die in het dagelijks leven bij Boonstra Transport in Haulerwijk werkt, was de beste van tien deelnemers. Die moesten praktijkoefeningen doen, maar ook een ogentest en een oefening in een simulator.

Winner Johannes Ritsma krijt syn priis - Foto: Willem Boonstra

In totaal hadden zich vooraf zo'n 1.600 chauffeurs opgegeven voor het kampioenschap. Met een online-test werden honderd chauffeurs geselecteerd die in een halve finale moesten strijden voor een plek in de finale. Het kampioenschap werd georganiseerd door een vrachtwagenmerk en een verzekeringsmaatschappij, met als doel het aantal ongelukken naar beneden te krijgen door chauffeurs bewust te maken van een veiligere rijstijl.

Geef elkaar de ruimte

"Bewustwording voor verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk, dat maakt deze titel voor mij ook zo waardevol. Of ik nog een tip heb voor alle medeweggebruikers? Geef elkaar de ruimte. Hou rekening met elkaar, probeer goed te anticiperen op alles wat er om je heen gebeurt en vooral, probeer niet altijd en overal de eerste te zijn. De weg is immers van ons allemaal", zegt winnaar Johannes Ritsma.

Hij kreeg zijn prijs van de burgemeester van Helmond en werd via twitter gefeliciteerd door de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

(advertinsje)