Iepenloftspullen: de première van Gabe Skroar

08 jun 2018 - 20:34

Als de eerste bezoekers met een bootje worden opgehaald, roept iemand: ''Mooier kan de avond niet beginnen.'' En dat is zo. Want als je een muzikaal theaterspektakel op een locatie aan het water doet, dan is er geen beter weer te bedenken dan dat van donderdag. In ruim twee uur komt het leven van de gebroeders Halbertsma voorbij. Gabe Skroar, gespeeld door Freark Smink, kan de huishouding bijna niet bij elkaar houden.

Het decor en de locatie zijn alleen al een plaatje om naar te kijken. Achter de schermen is grimeur Arjen van der Grijn een van de mensen die druk bezig is om iedereen in de grime te krijgen. Een voor een veranderen de spelers in hun personages. Freark Smink krijgt ook een mooie pruik. Dat zal in de eerste helft wel lekker warm zijn. ''Een geboren Gabe Skroar'', roept Arjen enthousiast, terwijl een van de broers zijn kraag nog even goed doet.

Om negen uur begint de voorstelling. Twee uur lang zien we wat de gebroeders Halbertsma verbindt, wat ze uit elkaar drijft en hoe Gabe Skroar probeert de boel bij elkaar te houden. Dat lukt niet altijd. De Dood spreekt hem hierop aan. ''Met elkaar gaat niet over gezelligheid, met elkaar gaat erover dat je op elkaar aan kunt als het tegenzit.

Freark Smink is bovenklasse.

Bezoeker van de première

Het is half twaalf als het publiek na het applaus de tribune verlaat. Een van de bezoekers zegt dat ze onder de indruk is. Vooral het moment waarop je meekrijgt dat het Fries Volkslied ontstaat. Een andere bezoeker heeft niet zoveel met het zingen. De gedichten uit Rimen en Teltsjes zijn op muziek gezet en zijn een rode draad in de voorstelling. De nummers zijn ook op cd gezet. Weer iemand anders kan er lastig inkomen. ''Het was voor mij wat te veel fantasie.'' En sommigen vinden het net wat te lang duren. ''Vooral de tweede helft.''

Zijn de verhalen, de feesten of de dood de verbindende factor? Ze hebben het allemaal voor de kiezen gekregen, de Halbertsmas. Maar wat hebben ze ons nagelaten: het Fries Museum, het Fries Volkslied én Gabe Skroar.

Alles weten over de iepenloftspullen in Fryslân? Kijk dan op Omrop Fryslân's speciale iepenloftspulpagina. Hier vind je exclusieve filmpjes, artikelen, nabeschouwingen en natuurlijk praktische informatie over de mooiste iepenloftspullen van 2018.

(advertinsje)
(advertinsje)