Leerlingen Simon Vestdijk in Harlingen ruimen strand op

08 jun 2018 - 15:06

Het was vrijdagochtend druk op het strand in Harlingen. 150 leerlingen van RSG Simon Vestdijk gingen met prikker en spandoeken op zoek naar plastic. Ze deden dat vanwege de World Ocean Day. Dit jaar is het thema plastic soep. Over de hele wereld wordt vrijdag stilgestaan bij het enorme probleem en het belang van oceanen en zeeën.

Ook de Waddenzee wordt, misschien minder dan andere gebieden, bedreigd door rotzooi in de zee. Daarom is het van belang dat er ook hier aandacht is voor de plastic soep, vindt bijvoorbeeld de Waddenvereniging.

Learlingen fan RSG Simon Vestdijk mei spandoeken - Foto: of Simone Scheffer

Initiatief Marleen Jorritsma

De opruimactie is een initiatief van Marleen Jorritsma. Zij is leerling aan de Vestdijk-school en was vorig jaar te gast bij de Verenigde Naties in New York, voor een grote conferentie met jongeren van over de hele wereld, die in Werelderfgoedgebieden bij zee wonen. Marleen is opgegroeid op Terschelling en vindt het heel belangrijk dat er aandacht komt voor het probleem van de plastic soep en andere vervuiling.

Met haar school heeft ze dat vrijdagochtend gedaan. Ze hoopt dat het haar collegaleerlingen en andere jongeren bewust maakt van het probleem. De Waddenvereniging vindt het van groot belang dat jongeren betrokken worden bij de toekomst van de Waddenzee en is blij met het initiatief van Marleen.

Marleen Jorritsma over de schoonmaakactie

De leerlingen zelf vonden het ook leuk om te doen, al was het wel een beetje een verplichting. Ze vinden het belangrijk dat de zee schoon is. Het strand was vrijdagochtend niet erg vuil, maar toch werd er nog flink wat opgepikt met de prikkers. Sigarettenpeuken en plastic werden het meest gevonden.

Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer
(Advertentie)
(Advertentie)