Verhuizen naar een schuur met dieren, vanwege hennep

08 jun 2018 - 12:53

Tabe Koopmans en Brigitte Boomsma moeten komende dinsdag gedwongen hun huis in Rotsterhaule verlaten. Drie maanden lang mogen ze niet in hun eigen bed slapen, omdat er 200 hennepplanten werden gevonden in hun tuin. De gemeente De Fryske Marren grijpt in.

It hûs dêr't Brigitte Boomsma en Tabe Koopmans tiisdei út moatte. - Foto: Foto Hayo Bootsma/Omrop Fryslân

Er is tot aan de Raad van State toe geprobeerd om het te voorkomen, maar het is zonder resultaat gebleven. Volgens Koopmans en Boomsma ging het om hennep dat bedoeld was voor medicatie.

De bewoners zeggen dat er zoveel planten stonden omdat zij ook voor andere mensen kweekten. Ook deze wiet was medicinaal en niet recreatief. De anderen zouden het kweken van hennep niet aandurven. Koopmans en Boomsma gaven deze mensen de mogelijkheid om de planten dan maar bij hen op het erf te kweken.

Stal

Koopmans en Boomsma verhuizen nu tijdelijk naar een koeienstal, één kilometer verderop. Zij zijn zeer aangedaan door de gang van zaken. "Wij dachten alleen maar dat wij mensen hielpen," vertelt Boomsma. "Ze zijn hier niet eens geweest om te kijken of er overlast was."

Het nieuwe onderkomen is wel wat anders dan de huidige woning, vertelt Koopmans: "Wij hebben een schuur toegewezen gekregen. Daar hebben wij eerst een halve meter stront uitgehaald en ik heb met een hogedrukspuit alles schoongemaakt. Daar gaat ons bed straks naartoe, want dan zij wij toch nog dicht bij onze dieren." Ze hebben geen hoop meer dat de uitzetting teruggedraaid wordt. "We willen een statement maken: het kan zo niet langer in Nederland, wij deden niets verkeerd."

(advertinsje)
(advertinsje)