Oudega is het moeilijkst te bereiken voor de brandweer

07 jun 2018 - 20:15

Aldegea is it dreechst te berikken foar brânwacht yn Fryslân

"Als er een brandweerkazerne was geweest in Aldegea, dan had mijn huis er waarschijnlijk nog gestaan", zegt Sandra Kernkamp. Vorig jaar september is het huis van haar en haar man Hein aan de Manjepetswei in Oudega (Smallingerland) volledig afgebrand. Het huis staat in een zogenaamd ''18-plus-gebied''.

Dat betekent dat de brandweer er niet binnen 18 minuten kan zijn. Dat is twee keer zo lang als de gemiddelde opkomsttijd in Fryslân (9 minuten en 41 seconden). Kernkamp wist dat ze in een risicogebied woonde, maar was erop voorbereid en had nooit gedacht dat dit kon gebeuren. Bij de brandweer is het al jarenlang bekend dat Oudega de slechtst te bereiken woonplaats van Fryslân is. Een kazerne in Oudega zou een oplossing kunnen zijn, maar dat is tot nu toe niet gelukt.

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

18-plus

In Fryslân zijn er 1800 woningen waar de brandweer niet binnen 18 minuten kan zijn. Een derde daarvan (664) ligt in Oudega, Smallingerland. De andere plekken waar veel huizen lastig te bereiken zijn, zijn Earnewâld (124 woningen) en Uitwellingerga (113 woningen). ''De voornaamste reden daarvoor is dat veel mensen rondom de dorpen wonen. En voor Oudega hebben het water en de kanalen grote invloed. Dan duurt het gewoon langer voordat wij er kunnen komen'', zegt Jan Wobma, van de vrijwillige brandweer van Burgum. Samen met de brandweer van Drachten zijn zij verantwoordelijk voor Oudega.

Foto: Omrop Fryslân

De brand

''Toen de brand uitbrak, waren ik en Hein aan het schoonmaken in de groepsaccommodatie naast ons huis, die we verhuren aan toeristen,'' zegt Sandra. Om 22.37 werden de eenheden van Leeuwarden en Burgum opgeroepen om een vuur in een houten woonhuis in Oudega te bestrijden. Andere korpsen zijn actief in Wolvega, waar het voormalige gemeentehuis in brand staat. ''Ik weet niet hoe lang het duurde tot de brandweer kwam, maar het voelde als een eeuwigheid. Het is niet te beschrijven hoe het voelt als je je huis in de brand ziet staan en je niks kunt doen.''

Ze hebben hun best gedaan.

Sandra Kernkamp over de brandweer

Sympathiek

Rond half twaalf werd het sein 'grote brand' gegeven. De brandweer van Burgum werd opgeroepen om met een extra tankspuitauto en grootwatertransport te komen. Het vuur zat in de dakplaten van de Scandinavische woning. Daarom is de bestrijding lastig en waren de mannen vier uur lang aan het blussen. ''Ze hebben hun best gedaan. Ik kan ook niets anders dan zeggen hoe blij ik met ze was. En ook nog zo sympathiek. Op een bepaald moment zijn er frikandellen uitgedeeld om weer op kracht te komen en toen hebben mijn man en ik gewoon meegegeten. Dat deed mij erg goed.''

Niet meer afhankelijk

De brand is nu meer dan een halfjaar geleden, maar Sandra, Hein en dochter Anne wonen nog in een verbouwde mestsilo op hun eigen terrein. Het lukt hen niet om een bedrijf te vinden dat een nieuw huis wil bouwen. ''Ons hele leven staat op z'n kop. Wij dachten dat wij genoeg hadden gedaan om ons huis brandveilig te maken, maar het bleek anders te liggen. Dat kwam doordat de brandblussers allemaal binnen stonden. We konden er niet bij'', zegt Sandra. Die fout wil ze nooit meer maken. ''Wij willen niet meer afhankelijk zijn van de brandweer om er bij ons uit te komen.'' Daarom willen ze een waterpomp naast hun huis laten neerzetten.

Anne en Sandra Kernkamp - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Brandveiligheidscheck

Ook de brandweer zet zich in om branden in deze gebieden te voorkomen. Sinds september gaan ze bij alle 1800 woningen langs voor veiligheidschecks, waarvan ze nog 500 moeten doen. ''Door dit project worden de mensen in deze gebieden zich bewuster van de gevaren. Ze weten dat ze in een risicovol gebied wonen en hebben ook geaccepteerd dat dit erbij hoort. Maar tegelijkertijd zie je wel dat brandveiligheid niet hoog in het vaandel staat bij de meeste mensen.'' Met zo'n check kijkt de brandweer bijvoorbeeld naar rookmelders, naar hoe er wordt omgegaan met elektrische apparatuur en naar veilige vluchtroutes.

Kazerne Oudega

Maar de beste oplossing voor het probleem van Oudega zou een kazerne zijn. De brandweer is nu bezig met een haalbaarheidsonderzoek, maar volgens Jan Wobma zal het lastig worden. ''Voor onze kazerne in Burgum hebben wij 28 mensen nodig en het is al een hele klus om dat voor elkaar te krijgen. Als je nagaat dat Burgum zes keer zoveel inwoners heeft als Oudega, dan is het denk ik lastig te realiseren.''

Trefwoorden: 
brand brandweer Oudega
(Advertentie)
(Advertentie)