Sixth Avenue komt twee weekeinden lang naar Akkrum

06 jun 2018 - 23:11

Het Heechein in Akkrum moet worden wat Sixth Avenue is in New York. Aan die straat richtte Frank H. Cooper, voormalig inwoner van Akkrum, in 1896 het op dat moment grootste warenhuis ter wereld op. Daarom gaat Akkrum op 9 juni terug in de tijd met het evenement "Meet me at the Fountain". Zeshonderd mensen zetten alles op alles om het werk op tijd af te krijgen.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De naam van het evenement verwijst naar de ontmoetingsplek voor de inwoners van New York: een fontein met het gouden beeld The Statue of the Republic. Die fontein wordt in Akkrum nagebouwd, net als een vuurtoren die op het warenhuis stond om klanten naar binnen te lokken.

Folkert H. Kuipers

De Friese naam van Frank H. Cooper was Folkert H. Kuipers. Toen hij 22 jaar was, trok hij van zijn geboorteplaats Akkrum naar New York. Met zijn vriend Henry Siegel richtte hij het grootste warenhuis van de wereld op. Dat wordt in Akkrum nagebouwd op een schaal van 1 op 3. Vijfhonderd figuranten beelden in het tweede en derde weekeinden van juni het straatleven van Sixth Avenue in het New York van 1900 uit.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

De Akkrumers begonnen half april met de bouw van het warenhuis op schaal, in het centrum van hun dorp. Familie van Cooper uit Amerika komt de twee weekenden speciaal naar Akkrum.

Coopersburg

Toen Cooper even terug was in Akkrum schrok hij van de armoede in zijn dorp. Daarom liet hij het wooncomplex Coopersburg bouwen voor de arme inwoners uit Akkrum.

Het is een beetje uit de hand gelopen

Piet Dijkstra
Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Akkrum is ook een van de dorpen waar De Tocht langskomt. Dat is een project van LF2018, waarbij de passagiers door het beekdal van het Koningsdiep/De Born worden gereden. Een bus rijdt langs alle dorpen die aan de route liggen en Akkrum is daar één van. "Daarom wilden we wat cultureels laten zien. Net als bij al die dorpen. Dat liep in Akkrum een beetje uit de hand," zegt Piet Dijkstra van de organisatie in Akkrum. "We willen laten zien dat er veel creatievelingen in dit dorp wonen."

Trefwoorden: 
Akkrum De Tocht
(advertinsje)
(advertinsje)