Liefdesbrieven van Jaap Broersma naar Tresoar

06 jun 2018 - 15:53

Drie keer per week schreven ze elkaar een brief. En dat drie jaar lang. Het was de enige manier om goed door de tijd te komen in Indië, zegt Jaap Boersma uit Ee. Hij schreef ze aan zijn grote liefde Minke Bosgraaf. De tweeduizend brieven die ze elkaar stuurden, zijn allemaal bewaard en worden vrijdag aangeboden aan historisch en letterkundig centrum Tresoar.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Jaap en Minke begonnen te schrijven toen hij nog gelegerd was in Leeuwarden. In 1947 moest hij naar Nederlands-Indië. Daar was hij verantwoordelijk voor de voedselvoorziening naar de soldaten aan het front. Jaap Broersma was in die tijd begin 20. "Je moet je voorstellen dat je een jonge man bent van begin 20 die dan verliefd wordt op een meid. En toen moest ik weg."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De brieven waren mijn alles.

Jaap Broersma

Brieven als afleiding

De post was niet betrouwbaar. Soms kwamen er 25 brieven tegelijk. "Dan was het vliegtuig met de post weer tegengehouden", zegt Broersma. "De brieven waren mijn alles. Daar leefde je op. En daar kon je je verlangen in uiten. Je verlangen naar thuis, naar je meid, en dat deed je dan ook."

In de brieven van Broersma is dat ook goed terug te vinden. Ze gebruiken lieve woorden voor elkaar. "Ik heb, als ik het nu weer lees, van een woord spijt: smoezemoes. Dat was mijn koosnaam voor Minke. Die gebruikte ik iets te veel. Ik was ook wel wat emotioneel."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Waarde

De brieven liggen nu in de kluis bij Tresoar. Daar zijn ze er blij mee. Een vrijwilliger heeft de brieven uitgezocht en op datum gelegd. De brieven hebben ook een historische waarde, zegt Otto Kuipers van Tresoar. "Het geeft een goed beeld van het leven eind jaren 40. Ze schrijven over van alles en nog wat. Het geloof, de familie, dorpsgenoten, de liefde en het verlangen naar elkaar. Dat komt in al die brieven terug. Dat maakt het wel heel bijzonder", zegt Kuipers.

Niet openbaar

De brieven zijn nog niet openbaar. Met Broersma is afgesproken dat ze niet eerder dan na zijn dood beschikbaar worden. De brieven zijn al samengevat in een boek van schrijver Reinder Postma, Liefde tussen Kollum en Perak.

(advertinsje)
(advertinsje)