Verdachte mestsilodrama: "Zonder spuiwater was dit ongeluk niet gebeurd"

06 jun 2018 - 13:16

"Ik weet precies hoe ik moet werken en dat breng ik over op mijn personeel," zei de verdachte van schoonmaakbedrijf Heeres Mix en Pomp Techniek uit Abbega woensdag bij het gerechtshof. Daar dient het hoger beroep in de mestsilozaak. Vijf jaar geleden kwamen er drie mensen om het leven bij een ongeluk in een mestsilo in Makkinga. Het gaat om twee medewerkers van het schoonmaakbedrijf en de zoon van de veehouder.

Spuiwater

De verdachte zei dat het heel zwaar is dat de nabestaanden hem het ongeluk verwijten. Ook zei hij dat hij zich nooit heeft verdiept in noodmaatregelen. "Maar met mijn 25 jaar ervaring kan ik mijn werknemers goed instrueren waar de gevaren zitten."

In de mestsilo lag een laag van negentig centimeter mest. Dat wist hij niet. "Dat heeft de boer mij niet verteld."

Auke Zeldenrust volgt de zaak

Foto: ANP

Volgens hem wist de boer dat er spuiwater in de silo zat en dat dat levensgevaarlijk was. Spuiwater wordt gebruikt als meststof en is een goedkope vervanger van kunstmest. De boer had hem moeten waarschuwen en dat is niet gebeurd. "Dat is niet te bevatten. De veehouder heeft zijn eigen zoon verloren." Zonder spuiwater was dit ongeluk niet gebeurd, volgens de verdachte.

Vier getuige-deskundigen hebben onderzoek gedaan en delen die resultaten met het Hof. Volgens één van hen is het mogelijk dat spuiwater een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de gifgassen. In welke mate is echter moeilijk vast te stellen.

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte dat hij hem niet aan de regels heeft gehouden en dat hij zijn personeel niet goed heeft beschermd. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot 240 uur taakstraf, een boete van een ton en een jaar voorwaardelijke celstraf. De verdachte ging in beroep, omdat hij de veroordeling niet terecht vindt.

(Advertentie)
(Advertentie)