Bijna 10.000 dekens ingezameld voor wereldrecordpoging

06 jun 2018 - 10:59

Het verbinden van mensen door te haken. Dat is het grootste doel van het Culturele Hoofdstad-project 'De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld'. Dat ook het wereldrecord van het grootste gehaakte deken wordt verbroken, is bijzaak. Dat vinden initiatiefnemers Esmeralda de Vries en Monique van der Hoek. Ze zijn al vier jaar bezig met het project, dat op 14 en 15 juli tot een hoogtepunt komt. Dan worden alle dekens aan elkaar vastgemaakt zodat het een grote megadeken wordt. Hij komt te liggen bij Park Vijverburg in Tytsjerk.

Wereldrecord

Op dit moment worden de laatste gehaakte dekens nog uit het hele land opgehaald en naar de opslag in het voormalige, tijdelijke provinciehuis in Leeuwarden gebracht. Hier worden de dekens door vrijwilligers gelabeld en gefotografeerd. Er liggen nu 9.600 dekens en de verwachting is dat ze over de 10.000 heen zullen gaan. Het record ligt op 8.000 dekens. Er zijn in heel Nederland 150 inleverpunten waar de dekens vandaan gehaald worden. Ook komen er dekens uit het buitenland, zoals Malta, Rusland, Bhutan en Litouwen.

Een klein deel van de dekens in opslag - Foto: Omrop Fryslân

Hakende ouderen

Een van de plekken waar de afgelopen twee jaar werd gehaakt, is zorgcentrum Almenum in Harlingen. De bewoners hier hebben zo'n 125 dekens gemaakt, die afgelopen maandag werden opgehaald. Elke deken bestaat uit 250 vierkantjes. Dat betekent dat de ouderen van Almenum in twee jaar tijd meer dan 30.000 vierkantjes hebben gehaakt.

Goede doelen

Alle dekens gaan uiteindelijk naar goede doelen. Niet naar de grote organisaties, zoals Oxfam Novib of het Rode Kruis. "Die hebben er geen belang bij. Want ze leveren aan het buitenland en moeten dan vervoerskosten maken. Bij ons draait alles op vrijwilligers en we hebben geen geld voor vervoer. Bovendien kopen de grote organisaties vaak de dekens lokaal in'', vertelt Monique. De dekens gaan naar kleinere goede doelen. "Zoals een echtpaar uit Franeker dat de dekens meeneemt naar Hongarije.''

(advertinsje)