''Hoge windturbines Nij Hiddum-Houw leveren gezondheidsklachten op''

05 jun 2018 - 22:54

Hele hoge windturbines leveren gezondheidsklachten op voor omwonenden. Dat zeggen tegenstanders van het windpark Nij Hiddum-Houw, dat bij de kop van de Afsluitdijk moet komen. Meer dan twintig van hen spraken dinsdag in bij de hoorzitting over het windpark, dat vanaf 2020 36 megawatt aan windenergie moet opleveren, met in totaal negen molens.

Foto: Omrop Fryslân, Andries Bakker

Laagfrequent- en infrageluid van windturbines van meer dan 200 meter hoog kan klachten veroorzaken als slapeloosheid, duizeligheid en hartkwalen. Onderzoek uit Zweden, Denemarken en Duitsland heeft dat aangetoond, schrijft onder meer actiegroep Hou Friesland Mooi. Die groep vindt dat de provincie daar te weinig rekening mee heeft gehouden in de Milieu Effectrapportage (MER) en wil uitstel van de procedure.

Verlichting

Andere insprekers wijzen ook op de verlichting die de windturbines bij donker geven. Ook hebben ze zorgen over de slagschaduw die de wieken van de molen veroorzaken.

De provincie heeft al toegezegd met de initiatiefnemers van het windpark een monitoringsprogramma te willen opzetten, zodat mogelijke overlast meteen kan worden gemeten. Een onafhankelijk orgaan als bijvoorbeeld de GGD zou dat kunnen doen.

Tweede avond hoorzitting

Volgende week maandag (11 juni) is de tweede avond van de hoorzitting. Dan spreken bijna dertig mensen in. Gedeputeerde Klaas Kielstra is dan ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Provinciale Staten gaat dan op woensdag 27 juni een definitief besluit nemen over windpark Nij Hiddum-Houw.

In bydrage fan ferslachjouwer Andries Bakker

Opnij ferslachjouwer Andries Bakker

(advertinsje)
(advertinsje)