Drukte bij hoorzitting over windpark Nij Hiddum-Houw

05 jun 2018 - 22:16

Het provinciehuis in Leeuwarden, en niet het stadhuis in Sneek, is dinsdagavond het toneel van de hoorzitting over de komst van windpark Hiddum-Houw bij de kop van de Afsluitdijk. De verwachting is dat veel mensen op de hoorzitting afkomen en dat grote aantal past beter in het provinciehuis.

Foto: Omrop Fryslân, Andries Bakker

In totaal zouden er nu al bijna vijftig insprekers zijn. Een deel van deze insprekers zal dinsdagavond inspreken. De rest van hen doet dat volgende week maandag op de tweede hoorzitting.

Windenergie

Fryslân moet van het Rijk in 2020 zo'n 530,5 megawatt aan windenergie leveren. Daarvan moet 36 megawatt worden opgewekt in windpark Nij Hiddum-Houw aan de kop van de Afsluitdijk. Provinciale Staten hebben eind 2014 dit gebied al aangewezen als locatie voor het windpark.

Bezwaren

Bezwaarmakers, waaronder actiegroep 'Hou Friesland Mooi', willen een windpark tegenhouden. De groep heeft gevraagd de procedure uit te stellen, omdat ze willen weten wat de gezondheidseffecten van de molens zijn. De initiatiefnemers van het park en de provincie hebben wel toegezegd een onafhankelijke monitoring van die mogelijke gezondheidseffecten te willen. Het gaat dan om geluid, licht en slagschaduw van de wieken van de negen molens, van wel meer dan tweehonderd meter hoog.

Besluit

Naast de hoorzittingen van dinsdagavond en aankomende maandag nemen Provinciale Staten woensdag 27 juni een definitief besluit over windpark Nij Hiddum-Houw.

(Advertentie)
(Advertentie)