Hoger beroep dodelijk mestsilodrama Makkinga woensdag voor de rechter

05 jun 2018 - 21:48

In het gerechtshof in Leeuwarden wordt woensdag het hoger beroep in de zaak van het mestsilodrama in Makkinga behandeld. Bij het schoonmaken van de mestsilo bij een boerenbedrijf kwamen vijf jaar geleden drie mensen om het leven. De eigenaar van het schoonmaakbedrijf die verantwoordelijk wordt gehouden voor het dodelijke ongeluk, is vorig jaar door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Ook kreeg hij een boete van 100.000 euro.

Foto: ANP

De man werd verweten dat hij de risico's van het schoonmaken van de mestsilo niet goed had ingeschat en daarmee anderen in gevaar heeft gebracht. Zo was er geen noodprocedure.

Ongeluk

Bij het ongeluk op 19 juni 2013 kwamen drie mensen om het leven, de zoon van de eigenaar van de mestsilo en twee werknemers van het schoonmaakbedrijf. De drie waren in de mestsilo aan het schoonmaken, maar raakten buiten bewustzijn door de aanwezige gassen. Toen de hulpdiensten aankwamen, was het al te laat. De drie dodelijke slachtoffers waren 26, 29 en 42 jaar oud en kwamen uit Joure en Nijlân.

Inzamelactie

Vorige week werd bekend dat klanten van het verantwoordelijke schoonmaakbedrijf, Heeres Mix- en Pomptechniek uit Abbega, geld willen inzamelen om eigenaar Gerrit Heeres te steunen. De klanten zijn bang dat hij de opgelegde boete van 100.000 euro niet kan betalen en dat zijn bedrijf het niet overleeft.

Nabestaanden van de slachtoffers van het ongeluk zijn niet blij met de actie. Volgens hen valt het bedrijf te verwijten dat het de werknemers met 'totaal ongeschikte apparatuur' in de silo heeft laten werken. De nabestaanden ervaren de actie als een 'stomp in de maag'.

Omrop-verslaggever Auke Zeldenrust woont de zaak woensdag bij en twittert live mee. Het hoger beroep begint 's ochtends om negen uur.

Trefwoorden: 
rechtszaak dongsilo Makkinga
(advertinsje)