Cursus eerste hulp bij psychische problemen; luisteren zonder oordeel

05 jun 2018 - 06:59

"Ik denk dat de meeste mensen gewoon niet weten wat ze moeten doen. Deze cursus MHFA leert je hoe te handelen." Dat zegt Iris ten Wolde van de GGZ. Zij geeft sinds kort Mental Health First Aid, eerste hulp bij ongelukken. Ongelukken in het hoofd.

Foto: Shutterstock

De cursus is overgewaaid vanuit Australië en wordt inmiddels in 23 landen gegeven. Sinds kort ook in het noorden van ons land door de GGZ Fryslân. MHFA, Mental Health First Aid. De cursus leert je hoe je signalen kunt herkennen van de meest voorkomende psychische problemen. En wat je dan kunt doen.

We leiden je niet op als hulpverlener. We leren je eerste hulp te bieden.

Iris ten Wolde, cursusleider MHFA bij de GGZ

Je leert wat je kan doen als je een verward persoon op straat tegenkomt. Al spreken ze op de cursus liever van: een persoon met onbegrepen gedrag. Want 'verward persoon' geeft meteen een stempel. En dat zouden we als maatschappij niet moeten doen, vinden de cursusleiders. Als eerste leer je in te schatten of het gaat om een crisissituatie (dan meteen 112 bellen) en hoe je de persoon kan benaderen. "Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid", zeggen de cursusleiders. Feit: de meeste mensen met verward gedrag zijn niet dader, maar vaker slachtoffer van geweld. Maar als iemand het contact met de werkelijkheid heeft verloren, dan kun je de persoon beter niet aanspreken. Uit angst zou die dan agressief kunnen reageren.

Maar je leert ook de signalen van een paniekaanval te herkennen of hoe de buurvrouw aan te spreken die anders altijd zo vrolijk was, maar nu steeds vaker de gordijnen gesloten heeft. Maar ja, hoe doe je dat dan? Want het voelt ook wel wat ongemakkelijk om op iemand af te stappen. Iris ten Wolde geeft alvast een tip.

In Fryslân is het aantal meldingen van personen met verward gedrag in 2017 met 16,3 procent afgenomen in vergelijking met 2016. In Leeuwarden kreeg de politie vorig jaar 1078 keer een melding van een persoon met verward gedrag. In 2016 waren dat er veel meer: 1629. Het gaat om meldingen, niet om personen. Dus een persoon kan vaker voor de zogenoemde E33-melding zorgen. Kijk hier voor een overzicht van de cijfers van de politie.

De deelnemers aan de cursus hebben allemaal een verschillende achtergrond. De een werkt in de zorg, de ander wil gewoon graag iemand kunnen helpen. De cursus is, zo zegt Iris, voor iedereen die interesse heeft in mensen. "We leiden je niet op als hulpverlener, maar na deze cursus kun je wel eerste hulp bieden. Belangrijk in een maatschappij waarin steeds meer mensen onder de toenemende druk bezwijken." Verslaggever Miranda Werkman volgde de cursus ook. Ze vertelt in Fryslân Hjoed wat ze heeft geleerd.

Meer informatie over de cursus is te vinden op de website van de GGZ.

(advertinsje)