OM eist 4 jaar cel tegen Friese cybercrimineel

04 jun 2018 - 12:40

Justitie heeft een celstraf van vier jaar geëist tegen een 37-jarige Leeuwarder voor grootschalige internetoplichting en identiteitsfraude. Maandag moest de man, die 400 slachtoffers maakte, opnieuw voorkomen bij de rechtbank in Leeuwarden.

Justysje - Foto: Shutterstock.com

De ICT-expert had in mei op de eerste zittingsdag zijn cybercrime al bekend. Hij bouwde onder andere vanuit Leeuwarden webwinkels voor bedrijven. Daarin verborg hij een script, waarmee hij sinds 2012 inloggegevens van klanten kon achterhalen. Op die manier kon hij in duizenden mailboxen komen. De man verdiepte zich urenlang in de levens van de gedupeerden. Door zich voor te doen als zijn slachtoffers, kon hij hun vrienden en familieleden oplichten, onder andere via Facebook.

De man werd in 2016 aangehouden. Toen was hij op zijn laptop met ongeveer 1000 accounts tegelijk bezig. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een unieke cybercrimezaak in Nederland, waarbij de verdachte "geraffineerd en schaamteloos" te werk ging. Het OM denkt dat hij er 143.000 euro rijker van geworden is.

De rechtbank doet op 18 juni uitspraak.

(Advertentie)
(Advertentie)