Mies de Roode (86): "We kunnen de natuur niet onze wil opleggen"

03 jun 2018 - 12:58

Hoe ziet de wereld er onder water uit? Mies de Roode uit Oranjewoud laat het ons zien. Ondanks haar hoge leeftijd, ze is al 86 jaar, neemt ze nog altijd mensen mee de natuur in.

Foto: Omrop Fryslân

Mies is een enthousiaste gids in de wereld van planten en dieren. Haar schepnetje gaat geregeld het water in. Dan roept ze uit: "Kijk een watervlo, zie je?" of "Ja, poelslakken! Moeder en dochter, zo mooi!" Tussendoor vertelt ze het ene na het andere boeiende verhaal over hoe de natuur alles zelf regelt. Zoals over de geelgerande watertor, die haar weleens heeft gebeten. "Het schild van het vrouwtje is geribbeld, zodat het mannetje er niet afglijdt bij het paren. In de natuur wordt in alles voorzien."

Je moet niet je wil opleggen aan de natuur want dat lukt nooit.

Mies de Roode

Mies de Roode leeft met dieren en planten en geniet van alles wat de natuur brengt. Maar ze maakt zich ook zorgen. "Je moet niet te veel willen. Je moet niet je wil opleggen aan de natuur, want dat lukt nooit." In de natuur heeft alles met elkaar te maken, alles heeft verband met elkaar. "Wij zijn denk ik te veel overheersend als mens. Wij leggen het loodje, daar ben ik van overtuigd."

Mies de Roode nam ons mee langs de waterkant

Omrop Fryslân is op het OranjewoudFestival vertegenwoordigd met de installatie Het geheim van De Deelen. Filmmaker Herman Zeilstra maakte gedurende meerdere seizoenen opnames van het natuurgebied, zowel boven als onder water. De beelden heeft hij gecombineerd met Become Ocean van de Canadese componist John Luther Adams. Te zien van 1 tot en met 10 juni in de oude Koude-Oorlogsbunker in Oranjewoud.

(advertinsje)