Kunstwerk Foekje Dillema op plaats van bestemming in Sportpark Nijlân

01 jun 2018 - 22:37

Kunstenaar Ids Willemsma was zeer ontroerd toen hij in 2007 las over het grote onrecht dat het Burumer atletiektalent Foekje Dillema als jonge vrouw was overkomen. Dillema werd vals beschuldigd geen vrouw te zijn en werd geschorst. Doodzonde, want in 1950 liep ze sneller dan olympisch kampioen Fanny Blankers-Koen.

it nije keunstwurk - Foto: Omrop Fryslân

Willemsma maakte, geïnspireerd door Dillema, een beeld van twee sterke snelle vrouwenbenen in de houding zoals die in de 200 meter, Dillema's afstand, veel te zien is. Het beeld was voorheen tijdelijk te zien bij Oranjewoud, maar is in sportpark Nijlân beter op zijn plaats, want Dillema begon haar carrière bij AV Vitesse, de voorloper van atletiekvereniging Lionitas.

Willemsma hield zijn verhaal in het gezelschap van zijn hond, die hij ook de naam Foekje heeft gegeven. De openingshandeling werd gedaan door vier atleten van Lionitas die in de regen de 200 meter liepen over gras, zoals in de tijd van Dillema gebruikelijk was. Muziekkorps Ons Ideaal uit Oosterbierum, de woonplaats van Willemsma, zorgde voor bijpassende muziek.

Ids Willemsma en Geesje Jorna over Foekje Dillema

Geesje Jorna

Geesje Jorna werd door Foekje Dillema uit de estafetteploeg gerend, maar de twee werden wel vriendinnen. Bij wedstrijden sliepen ze geregeld op een kamer. Jorna noemt Dillema "blij, spontaan en enthousiast, een geweldige sportvrouw".

Het in de knop afbreken van wat mogelijk een geweldige sportcarrière had kunnen zijn, heeft Jorna altijd als groot onrecht gevoeld. Dillema werd diep beledigd en vernederd, terwijl ze niets verkeerds had gedaan, en wilde er sindsdien nooit meer over praten. Na haar dood kwamen er verschillende initiatieven voor een eerbetoon aan Dillema, zoals een sportwedstrijd, een biografie en het kunstwerk van Ids Willemsma.

Plannen voor toneelstuk

Er komt nog meer aan, want er zijn ook plannen voor een toneelstuk over Foekje Dillema. Jorna is blij met die plannen: ''Fanny Blankers-Koen is zo langzamerhand vergeten, maar Foekje Dillema spreekt nog steeds tot de verbeelding.''

(Advertentie)
(Advertentie)