Kunstuitleen verder op bedrijfsterrein: ''Het kon minder!''

01 jun 2018 - 19:52

''Het kon minder!'' Die reactie was vrijdag vaak te horen bij de officiële opening van het nieuwe onderkomen van de Leeuwarder kunstuitleen aan de Poolsterweg in Leeuwarden. De kunstuitleen zat in de binnenstad aan de Wissesdwinger, maar moest daar te veel huur betalen voor een gezonde exploitatie. Het nieuwe onderkomen op bedrijventerrein De Hemrik is veel goedkoper en heeft bovendien veel meer parkeerruimte, wat voor de aan- en afvoer van grotere kunstwerken een groot voordeel is. Bovendien heeft het nieuwe onderkomen veel daglicht, waardoor het goed mogelijk is om de 2.500 kunstwerken aan de abonnees te tonen.

Het nieuwe onderkomen van de Leeuwarder kunstuitleen - Foto: Omrop Fryslân

Schilder Wim van der Veer is goed te spreken over de inrichting van de nieuwe kunstuitleen, waardoor de kunstwerken goed uit de verf komen. ''Onze oma zei altijd: het kon minder en dat zeg ik nu ook. Het is geweldig.'' Kunstenares en kunstuitleen-bestuurslid Herma Bovenkerk uit Koudum heeft de inrichting van de nieuwe ruimte voor haar rekening genomen.

De aanwezige abonnees moeten wel wat wennen aan de nieuwe locatie op een paar kilometer van de binnenstad, maar eenmaal binnen zien ook die de voordelen. ''Deze plek heeft voor ons veel meer voor- dan nadelen'', zegt voorzitter Cees van der Zee.

Het nieuwe onderkomen van de Leeuwarder kunstuitleen - Foto: Omrop Fryslân

Een massaproduct bij de Ikea of een origineel Fries werk: dat laatste is toch veel mooier?

Cees van der Zee

Door de betere faciliteiten en toegankelijkheid hoopt de kunstuitleen er weer wat jongere abonnees bij te krijgen. De meeste abonnees op dit moment zijn senioren of bedrijven, maar de laatste tijd melden zich ook weer meer jonge huishoudingen aan. Van der Zee: ''Die kunnen kiezen: of ze halen een massaproduct bij de Ikea of een origineel werk van een Friese kunstenaar bij ons. Zeg nou zelf, dat laatste is toch veel mooier?''

Voorzitter Cees van der Zee van de Leeuwarder kunstuitleen

(advertinsje)
(advertinsje)