Collectie Made in Holland in Keramiekmuseum mogelijk op reis

01 jun 2018 - 18:49

De tentoonstelling Made in Holland in het Keramiekmuseum Princessehof is nog niet geopend of er zijn al plannen om met een deel van deze collectie op reis te gaan. Made in Holland geeft een overzicht van 400 jaar Nederlands keramiek. Het overzicht begint omstreeks het jaar 1600 met Delfts blauw en het eindigt in het heden met Dutch Design. Het is voor museum Princessehof dé tentoonstelling van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Oude Delftse bloemenvaas - Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Op reis

Vanuit het buitenland is al belangstelling voor de tentoonstelling. Kris Callens, directeur van het Fries Museum, heeft contacten in Japan. De expositie moet daar dan op meerdere plaatsen te zien zijn. Daarna zal de oversteek naar de Verenigde Staten worden gemaakt. Daar wordt momenteel nog gezocht naar geschikte locaties. Met deze reis komt het thema goed tot zijn recht: de export van het serviesgoed door de eeuwen heen.

Onderzoek

Speciaal voor deze expositie heeft het museum diepgaand onderzoek gedaan naar wat er eigenlijk gebeurde met al het serviesgoed dat in Nederland werd gemaakt. Opvallend is dat veel werd geëxporteerd naar Polen. Conservator Karin Gaillard kwam daar per toeval achter bij een bezoek aan een museum in Gdansk: ''Ik liep daar en ineens zag ik daar allemaal bekend aardewerk. Dat was voor mij de aanleiding om er dieper in te duiken.''

Het blijkt dat in Polen op veel plaatsen ook serviesgoed wordt opgegraven. Stukjes daarvan zijn ook te zien in de expositie. ''Wat ook opvalt, is dat de Polen het aardewerk zijn gaan namaken'', zegt Gaillard. Van de uitkomsten van het onderzoek is een boek gemaakt.

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Art nouveau en Maastricht

Eén zaal is gewijd aan serviesgoed uit Maastricht. In de negentiende eeuw werd er veel handgeschilderd boerenbont gemaakt. Dat werd voor een groot deel geëxporteerd naar Japan. De Maastrichtse ondernemer Petrus Regout slaagde erin de Japanse cultuur goed na te bootsen en te printen op het servies.

De Art Nouveau-zaal is ook bijzonder. Daar zijn vazen, borden en bijvoorbeeld schalen te zien, die ook uitgestald waren op de wereldtentoonstelling in Parijs in het jaar 1900. Volgens conservator Karin Gaillard gaat het om unieke stukken: ''We hebben hier eierporselein. Dat was destijds een sensatie. Veel van dit soort werk werd naar de Verenigde Staten geëxporteerd.''

Verslaggever Hayo Bootsma loopt met conservator Karin Gaillard door de tentoonstelling Made in Holland

Dutch Design

In de Ottema Kingmazaal is Dutch Design uitgestald. Het is een bijzondere collectie van de nieuwe Nederlandse ontwerpstroming. Het lijkt kunst, maar alles heeft ook een gebruikersfunctie. Duidelijk te zien, is de brug die een aantal van de kunstenaars hebben geslagen tussen het eeuwenoude Delftse aardewerk en de innovatie van nu. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de vazen die nu worden gemaakt. Die zijn duidelijk geïnspireerd op wat ze in 1600 al maakten.

(advertinsje)
(advertinsje)