Friese fierljeppers jagen met atletiekcoach op Nederlands record

01 jun 2018 - 17:51

Een atletiekcoach gaat enkele Friese fierljeppers begeleiden. Hugo Veenker uit Damwâld traint hardlopers en helpt nu fierljeppers Ysbrand en Oane Galama en Hannes Scherjon. Zo gaan ze proberen het Nederlands record van Jaco de Groot te verbeteren. Want dat het fierljeprecord niet in handen van een Fries is, dat kan niet.

Fierljeppers trainen op een andere manier

Volgens Hugo Veenker is er veel te winnen op het gebied van de aanloop en het neerzetten van de polsstok. "Die moet verder staan. Als de stok verder staat, kunnen ze verder in het zandbed landen en dus verder springen." Niet alleen het verder plaatsen van de polsstok kan beter, ook de aanloop. "Als ze lager inspringen en harder aanlopen, helpt dat ook."

Het record staat sinds vorig jaar op naam van Jaco de Groot. De Woerdenaar sprong op 12 augustus in Zegveld een afstand van 22,21 meter. Veel verder dan het oude record van de inmiddels gestopte Bart Helmholt, dat op 21,64 stond. Kijk hier naar de sprong van Jaco de Groot.

Jaco de Groot moet bang voor ons zijn.

Ysbrand Galama

Record dit jaar nog uit de boeken?

Als het aan Ysbrand Galama ligt, wordt het record nog dit jaar verbroken. "Er zijn fierljeppers die de 21 meter wel kunnen halen. Als we dat halen, komt die 22 meter ook dichtbij. Kijk, die Jaco heeft zich jarenlang suf getraind, omdat hij bang was voor ons. Eigenlijk hebben wij hem zo groot gemaakt. Of hij nu bang moet zijn voor ons? Dat is-ie al", zegt Ysbrand Galama met een kniploog.

Hugo Veenker is wat terughoudend: "Ik weet niet of het record er dit jaar al aangaat. Dat is misschien wat te snel."

Hoe ver is 22,21 meter?

(Advertentie)
(Advertentie)