Speciale editie Oranjewoud Festival begint vrijdagavond

31 maaie 2018 - 23:01

Met een groot openingsconcert begint vrijdagavond het Oranjewoud Festival. Het NNO, het Noord Nederlands Orkest, speelt daar onder leiding van Benjamin Levy en violiste Noa Wildschut. Het openingsconcert is volledig uitverkocht. Het Oranjewoud Festival is dit jaar anders van opzet. Het is een speciale Culturele Hoofdstad-editie. Zo duurt het festival niet een lang weekeinde, maar 10 dagen.

Klein begin

Het festival is de afgelopen jaren steeds groter geworden. In het begin was het nog kleinschalig met enkele honderden bezoekers. Afgelopen jaar waren er al rond de 15.000. De verwachtingen van dit jaar zijn hoog. De organisatie verwacht zo'n 25.000 bezoekers. Volgens de organisatie is de groei te verklaren door het laagdrempelige aanbod.

Hoogtepunten

Een van de hoogtepunten wordt de Nederlandse comeback van violist Nigel Kennedy. Hij speelt voor het eerst in tien jaar weer in Nederland. Zijn concert is inmiddels al uitverkocht. Andere publiekstrekkers zijn pianist Francesco Tristano, cellist Jean-Guihen Queyras en het optreden van Noa Wildschut.

Proeftuin

Het Oranjewoud Festival wordt dit jaar ook weer gebruikt als proeftuin. Zo wordt er een concert gehouden dat alleen onder water te horen is. Het draait niet alleen om de muziek, ook kunst speelt een rol. Zo hebben kunstenaars Marco Canevacci en Yena Young overal in het landschap van Oranjewoud bobbels van kunststof geplaatst.

Omrop Fryslân

Met een speciaal ontwikkelde camera-installatie maakte filmmaker Herman Zeilstra, in opdracht van Omrop Fryslân, de meest bijzondere beelden van natuurgebied De Deelen. ''Als je door het gebied loopt, zie je vooral het leven boven water. Van wat er zich allemaal onder het moeraswater afspeelt, krijg je als wandelaar weinig mee. Met de installatie gaan we dat ontdekken en laten zien'', vertelt Zeilstra. De beelden zijn te zien in de oude koude-oorlogsbunker in Oranjewoud bij het Oranjewoud Festival van 1 tot en met 10 juni.

Trefwoorden: 
oranjewoudfestival
(advertinsje)