Onderhandelingen over nieuwe cao in metaalsector vastgelopen

31 maaie 2018 - 22:02

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de grootmetaal en de Metalektro zijn vastgelopen. Op zo ongeveer alle vlakken kan geen overeenstemming worden bereikt, zegt FNV Metaal-bestuurslid Anne van Dijk. Zo bieden de werkgevers een loonsverhoging van 5,7 procent; de werknemers eisen 9,5 procent.

Foto: ANP

De werkgevers willen terug naar de jaren dertig

Anne van Dijk

Aanpassing roosters

De werkgevers willen het personeel flexibeler kunnen inzetten. Zo willen ze af van oude afspraken over arbeidstijden. Volgens Anne van Dijk willen de werkgevers, verenigd in de FME, zo terug naar de jaren dertig. ''Mensen worden zo een speelbal van de werkgever. Er is hier sprake van 'dwang en drang'. Ze gaan zo over werktijden van acht-en-een-half uur per dag met deze voorstellen.''

Werkgevers teleurgesteld

In een verklaring stelt FME-onderhandelaar Ab van der Touw dat hij verrast is door de houding van de vakbonden. Het eindbod van de bonden betekent volgens hem een kostenstijging van 16 procent in drie jaar tijd. ''Dat is een absoluut onrealistisch voorstel'', schrijft van der Touw.

Volgens hem is het bod van de werkgevers goed: ''Een verantwoorde loonstijging en ook geld voor scholing van personeel.'' Werkgeversorganisatie FME roept de bonden dan ook op om snel weer om de tafel te gaan zitten om te praten. De cao Metalektro geldt voor zo'n 15.000 werknemers in de metaalsector.

(advertinsje)