Rookwolk vrijgekomen na storing REC Harlingen

31 maaie 2018 - 21:47

Na een storing in de afvaloven van Harlingen, de REC, is een grote rookwolk vrijgekomen. De problemen in de REC ontstonden na een lekkage in de ketel. Omrin is meteen begonnen met het uitzetten van de installatie.

Lekkage

De lekkage ontstond vlak na 10 uur donderdagochtend. De rookgasreiniging die de gevaarlijke stoffen uit de rook moet halen, kon eerst aan de praat worden gehouden.

Omstreeks twaalf uur viel de volledige installatie een paar minuten uit. Er moesten zogenaamde 'steunbranders' worden aangezet en ook moest de rookgasreiniging opnieuw worden opgestart.

Foto: twitter @afvalovennee

Rookwolk

Omdat een van de kanalen bij die procedure te lang dichtstond, ontstond overdruk. De smerige gassen uit de installatie zijn ontsnapt en in het gebouw gekomen. Om de gassen weg te krijgen, zijn meteen alle ventilatiegaten opengezet. De rookwolk die daarbij ontsnapte, is weggedreven in zuidelijke richting.

Omwonenden en omliggende gebouwen zijn volgens de FUMO gewaarschuwd om ramen en deuren dicht te houden. De afvaloven is tijdelijk uitgezet om de ketel te repareren.

Provincie

De provincie heeft inmiddels om opheldering gevraagd over wat er precies gebeurd is. Zo moet Omrin duidelijk maken wat de lucht is ingegaan toen de rookwolk vrijkwam. Als daar duidelijkheid over is, volgen eventueel maatregelen.

Trefwoorden: 
Harlingen REC afvaloven rookwolk
(advertinsje)
(advertinsje)