Filmprojectie 'Het geheim van de Deelen' op Oranjewoud Festival

31 maaie 2018 - 20:46

Het zijn locaties die je niet kunt zien met het blote oog: de onder- en bovenwaterwereld van het natuurgebied De Deelen. In 'Het geheim van De Deelen' neemt Omrop Fryslân u op een bijzondere wijze mee naar dit natuurgebied. De beelden zijn te zien in de oude Koude Oorlogsbunker in Oranjewoud bij het Oranjewoud Festival van 1 tot en met 10 juni.

Van wat er zich allemaal onder het moeraswater afspeelt, krijg je als wandelaar weinig mee

Filmmaker Herman Zeilstra

Met een speciaal ontwikkelde camera-installatie maakte filmmaker Herman Zeilstra in opdracht van Omrop Fryslân de meest bijzondere beelden van De Deelen. ''Als je door het gebied loopt, zie je vooral het leven boven water. Van wat er zich allemaal onder het moeraswater afspeelt, krijg je als wandelaar weinig mee, met de installatie gaan we dat ontdekken en laten zien'', vertelt Zeilstra.

Het lege midden van Fryslân bestond halverwege de twintigste eeuw voor een groot gedeelte uit laagveenmoerassen. De Deelen is hier een overblijfsel van en bestaat uit rietlanden, trekgaten met veel open water en weilanden.

Projectiefilm door Herman Zeilstra - Foto: Omrop Fryslan

De dieren zagen de camera van Zeilstra als een bedreiging en daarom kocht hij een lokgans. Daar bouwde Zeilstra een camera in. Het mooiste filmmoment was toen Zeilstra de lokgans testte. ''Dat was geweldig! Ik ben wel een uur met een groep ganzen meegevaren. Op een gegeven moment ging de batterij leeg, toen moest ik die even vervangen en dus de lokgans uit het water halen. Dat groepje ganzen volgde mijn lokgans, hij hoorde daar helemaal bij. Ze zaten echt zo van 'waar ben jij nu?', vertelt Zeilstra.

Projectiefilm door Herman Zeilstra - Foto: Omrop Fryslan

Herman Zeilstra maakte eerder camera-installaties voor de Rijksuniversiteit Groningen voor het grutto-onderzoek van professor Theunis Piersma. Ook maakte hij met Sytze Pruiksma de voorstelling 'Lân' voor het Fries Festival. Deze voorstelling was ook te zien op Oerol en in New York op het New Island Festival.

(advertinsje)
(advertinsje)