Leeuwarden houdt miljoenentekort op het sociaal domein

31 maaie 2018 - 17:11

De gemeente Leeuwarden heeft over 2017 een tekort van 4,9 miljoen euro op het zogenaamde sociaal domein. Het gaat dan bijvoorbeeld om de jeugdzorg en de Wmo, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het bedrag zelf komt niet als een verrassing. Er was al rekening gehouden met dit tekort. Het staat in de jaarstukken van de gemeente Leeuwarden.

It gemeentehûs fan Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Bezuinigingen

De afgelopen jaren is er al fors bezuinigd op het sociaal domein in de gemeente Leeuwarden. Het tekort behelst een bedrag van 20 miljoen euro. Ondanks alle maatregelen blijft het tekort verder oplopen. Dat heeft vooral te maken met de centrumfunctie van Leeuwarden. Veel mensen die zorg nodig hebben, trekken naar de stad. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft het oplossen van het tekort genoemd als een van de speerpunten voor de komende vier jaar.

Sjoerd Feitsma over het begrotingstekort

Herindeling positief voor Leeuwarden

De financiële gevolgen van de herindeling met Leeuwarderadeel zijn nu ook duidelijk geworden. Er blijft een bedrag van 1,4 miljoen euro over. Dat heeft onder andere te maken met de verkoop van een aantal gebouwen. Over het geheel is verantwoordelijk wethouder Sjoerd Feitsma tevreden. Volgens hem hebben de investeringen in het centrum van Leeuwarden voor Culturele Hoofdstad iets opgeleverd. Dat straalt ook uit op de omliggende gemeenten, zegt Feitsma.

(advertinsje)
(advertinsje)