Friezen maken zich zorgen over betaalbaarheid zorg

31 maaie 2018 - 11:35

Ruim één op de drie Friezen maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau, het FSP, onder tweeduizend leden van het Panel Fryslân. Opvallend is dat vooral mensen onder de 65 jaar zich zorgen maken over de betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van de zorg in de toekomst. Ze vinden ook dat de zorg erop achteruit is gegaan in de afgelopen vijf jaar. Om kosten te besparen, kiezen mensen ervoor om minder of geen zorg te gebruiken.

Foto: ANP

De meeste Friezen vinden dat ze goed gezond zijn. Ook hebben ze vertrouwen in de kwaliteit van de zorg. Kwetsbare groepen vinden het lastig dat ze steeds meer zelf moeten regelen voor hun zorg. Het gaat dan vaak om mensen met een beperkt sociaal netwerk.

Bijna alle Friezen zijn bezig met een gezonde levensstijl. Bijna driekwart probeert genoeg mensen om zich heen te verzamelen die hulp kunnen bieden als ze later zorg nodig hebben. Meer dan de helft van de Friezen denkt niet na over zaken als het aanpassen van de woning in een later stadium, of het sparen voor zorg. Als mensen ouder worden, zijn ze hier wel mee bezig.

(advertinsje)